Szombathely

2014.04.11. 22:43

Hipertext és az égig érő ballonkabát a Bájolóban

Szombathely - Záró előadásához érkezett a Bájoló című előadássorozat. Rozmán Kristóf és Varga Richárd elhozták azt a bizonyos ballonkabátot.

Ambrózai Zsuzsanna

Égig érő ballonkabát címmel zajlott beszélgetés a héten A Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban. A srácok, Rozmán Kristóf és Varga Richárd már nem ismeretlenként álltak a nézők, a hallgatóság elé. Az elmúlt hetekben ugyanis külön-külön is bemutatkozási lehetőséget kaptak egy-egy est alkalmával. Most azonban ketten együtt kalauzolták el a közönséget a saját, maguk által teremtett világukba. A navigátor ezúttal is Boros Ferenc volt, aki felkészülve a két életútból most a közös pályáról faggatta az előadókat.

Jobbról: Varga Richárd, Rozmán Kristóf és a navigátor Boros Ferenc. Fotó: Ambrózai Zsuzsanna

– Áprilisban lesz két éve, hogy találkoztunk. Egy irodalmi kávéházat szerettünk volna életre hívni az egyetemen. A feltételes mód indokolt, hiszen a kezdeményezés nem járt túl nagy sikerrel – meséli Kristóf, majd folytatja is, hiszen még azon a nyáron együtt vettek részt egy olvasótáborban, ahol „véletlenül” előkerültek a versek, és a gitár. Pontosabban Kristóf felolvasott, Ricsi pedig gitározott. A kettő ötvözete aztán annyira jól sikerült, hogy a srácok megragadták az alkalmat, s életre hívták az Égig érő ballonkabát című rendezvényüket. Októberre állt össze a dolog, s a közönség igencsak szerette a saját – lírai és zenei – szerzemények kompozícióját. Ha már előadók, hát nemcsak beszéltek, hanem elő is adtak. Ennél a pontnál – Ricsi – mi mást, mint az Égig érő ballonkabát című szerzeményét, Kristóf pedig Nem tudom című versét. Utána azt is elárulják, József Attila és Radnóti Miklós valahogy sokkal nagyobb szerepet kapott az életükben. Előbbi egyik szerzeményével, az Eszmélettel tarolt náluk, olyannyira, hogy át- vagy inkább bedolgozást hajtottak végre. – A verse kapcsán kell beszélni a hipertextről. Hogy ez mit is jelent? Valójában a manapság vagyunk körülvéve hipertexttel, hiszen ez a digitális világban megvalósuló szöveg-forgatag. Egymásba ékelődve olvasod a szövegeket. Pontosan ezt tettük mi is József Attila verseivel. Az Eszmélet különböző szakaszaihoz beékeltünk részleteket a költő más verseiből – mondja Ricsi, majd hallgathatjuk is előadásukban a remekművet, mert valóban az, s azon töprengünk, még több ilyen előadóra lenne szüksége a világnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!