Szombathely

2014.05.22. 16:40

Bemutatták a világkiállítás magyar pavilonját: Szombathelyet díszíti majd

Szőcs Géza kormánybiztos csütörtökön Milánóban mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit: az expo után a Malom nevű pavilon Szombathelyre, a 11-es Huszárlaktanyába kerül.

Szőcs Géza a magyar pavilonról készült animációs film, a pavilon koncepciója és tervei, valamint az Expo szellemiségét megfogalmazó magyar üzenet bemutatása után közölte: az Expo alatt és azt követően is szoros együttműködés fog kiépülni a magyar és az olasz pavilon között.

A Carpathia Nemzeti Kreati´v Gazdasa´gfejleszto? e´s Innova´cio´s Kft. által 2014. május 23-án közreadott látványterven a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának belső tere látható. (MTI Fotó: Carpathia)

Az MTI kérdésére közölték: a zsűri eleve azokat a pavilonokat részesítette előnyben a látványötlet pályázaton, amelyek az ember és természet, illetve a hagyományos kultúra és modernitás értékeit hozták szintézisbe.



"Megvalósíthatósági szempontok alapján egyértelműen az Alakor jeligéjű pavilonötlet volt a legesélyesebb, melyben a környezeti és környezetvédelmi értékek és üzenetek hangsúlyosabban és komplexen jelentek meg; ez az Expo szellemiségének is fontos alapeleme. Így a megvalósuló pavilon ennek továbbfejlesztésével készül" - áll az MTI kérdésére küldött válaszban.




A magyar pavilon 1910 négyzetméteres területen épül fel, az építmény beépített alapterülete mintegy 3000 négyzetméter lesz. 

Az Expo szellemiségének megfelelően Magyarország pavilonja több témakörben kíván a látogatókhoz üzenetet eljuttatni, így a következő öt területhez kapcsolódó értékeket képviselik majd a kiállítások és programok: egészséges hagyományok, Magyarország a víz országa, örökség a jövőnek, olasz-magyar történelmi kapcsolatrendszer, valamint kortárs kultúra.



Olaszország mellett Magyarország máig az egyetlen résztvevő ország, amely a pavilont kutatásfejlesztés és oktatás céljára kívánja hasznosítani a későbbiekben. Az olasz törekvésekkel megegyező koncepcióval a magyar kiállítási pavilon Szombathelyen, a 11-es Huszárlaktanya területén a Kreatív Örökségvédelmi és Értékfejlesztő Központ részeként épül fel újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!