Szombathely

2014.05.19. 18:46

Lakásügynökség indul

Szombathely – Magántulajdonosoktól bérel lakásokat a szombathelyi önkormányzat, és a piaci árnál 10 százalékkal olcsóbban adja tovább a most induló, Szociális Lakásügynökség (SZOL) program keretében.

Merklin Tímea

– A várost a segítés szándéka vezeti. Javítani szeretnénk a szombathelyi lakáshelyzeten, hiszen 300 család vár önkormányzati bérlakásra, miközben 200 magántulajdonú ingatlan áll üresen a városban. Ezeket hasznosítjuk egy új konstrukcióban – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester.

A SZOL-program koncepciója szerint a lakástulajdonosoktól az önkormányzat bérelné az ingatlant a piaci árnál mintegy 10 százalékkal olcsóbban. Ezért cserébe az önkormányzat a nemfizetés kockázatát átvállalná, másrészt a közüzemi díjakat és a lakbért is beszedné, majd kifizetné a bérbeadó lakástulajdonosoknak. A szerződés időtartama minimum 36 hónap.

Dr. Puskás Tivadar szerint a programmal mindkét fél jól járna. A bérbeadással járó kockázatokat lakás tulajdonosa és az önkormányzat megosztaná egymás között: a nemfizetési kockázat az önkormányzatot, míg a lakás amortizációjának kockázata a tulajdonost terhelné. A programba való bekapcsolódással a tulajdonosok a lakások legális hasznosításával biztos bevételhez jutnának, az igénylők pedig hosszú távú, kiszámítható lakhatáshoz. A koncepciót a közgyűlés elfogadta, az idei évi költségvetésben 27 millió forintot elkülönítettek rá. Július elején próbajelleggel, várhatóan 30 lakással indul a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!