Szombathely

2014.05.21. 16:10

Megalakult az ellenzéki kerekasztal (EKA)

Szombathely - Egyre izgalmasabb napok jöttek 25 évvel ezelőtt, ilyentájt. Nagy erővel dübörgött a rendszerváltó vonat.

Kozma Gábor

- Magalakult a Magyar Néppárt helyi szervezete - adta hírül a Vas Népe 1989 májusában, 25 évvel ezelőtt. A 20 ezer főt számláló, MSZMP-s ejtőernyősökkel tűzdelt agrárpártot S. Hegedüs László vezette. Aki a szombathelyi ülésen kijelentette: nagyobbak, mint az MDF. Pár nappal előtte az MSZMP KB nyílt levelet írt Kádár Jánosnak, amelyben kérte: vonuljon vissza. Az országot 1956 óta uraló politikus röviddel később azt válaszolta: készült erre a napra és leginkább saját felelőssége foglalkoztatja... A lemondás itthon nem, külföldön viszont nagy visszhangot váltott ki. A spanyol, madridi Diaro 16 című lap például így hozta a hírt a címlapján: A Kádár-korszak véget ért.

Andrásfai ellenzéki (MDF) megbeszélés. Balról: Kósa Csaba író, újságíró, Németh Zsolt üzemmérnök és Für Lajos történész (Fotó: Tausz István)

Ezt megerősítették szombathelyi történések is. Az Éhen Gyula Kör, a Magyar Demokrata Fórum, a Fidesz Alkalmazotti Csoportja, a Fidesz Városi Szervezete és a Szabad Demokraták Szövetsége képviselője írta alá a helyi ellenzéki kerekasztal (EKA) alapító nyilatkozatát. Az aláírók: Kozma Gábor, Ádám Károly, Galavits Ferenc, Kugler István és Hankó Faragó Miklós. Az okmány szövegét Hende Csaba ügyvéd, az MDF választmányi tagja dolgozta ki. Az aláírásra a Keringő Cukrászdában került sor, az államvédelmi osztály embereinek élénk érdeklődése mellett. A felek konyakkal koccintottak a történelmi aktus végén. Ezt követően a helyi ellenzéki erők minden fontos kérdésben egyeztettek, jelentősen megnőtt a súlyuk a közéletben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!