Szombathely

2014.07.15. 06:55

A gonosz fűszer - Szőke Zoltán konyhai titkai

Berényi Miklós karakterét imádják a Barátok közt című sorozat kedvelői. Szőke Zoltán szerint az ilyen rosszfiúk titka egy különleges fűszer: a merészség.

Kovács Ágnes

Rekkenő hőségben érkezünk meg a jól ismert szombathelyi vendéglő árnyas teraszára. Hatalmas leanderek a bejáratnál, a napernyők árnyékában friss mentás limonádét szopogatnak a vendégek, persze jégbe hűtött koktélokból sincs hiány.

A vacsorát egy híres séf készíti: Szőke Zoltán, akit mindenki a sorozat csapodár Miklósaként ismer. Nem nehéz megtalálni, hiszen a grill mögött áll és hajszárítóval éleszti a lángot. Gyorsan bemutatkozik, és azonnal mesélni kezd. Elmondja, mennyire szereti az efféle kerti partikat, megtudom azt is, hogy épp egy baráti összejövetel résztvevőjévé váltam, hiszen ezen a napon kedves barátja, a híres DJ Wallas negyvenedik születésnapját ülik. Még azt is elárulja, mit hozott kedvesével Mihálynak ajándékba. Wallas neve ugyanis Valastyán Mihály és ő természetesen Misinek szólítja. Jó ebbe a városba jönni, hiszen itt mindig szerető barátokra talál, sok közös programmal, jó beszélgetésekkel.

A kerti parti séfjeként Zoltán épp azt mutatja hová kerüljön az ajándék diszkógömb (Fotó: Szendi Péter)

Nagyon kíváncsi vagyok arra, vajon hogyan is folytatódik a sorozat. Nyilván tudom, hogy erről semmit nem mondhat, mégis megpróbálkozom. Felteszem hát a kérdést és egy történettel válaszol.

– Tudod, anyám is mindig tudni akarja, de nem mondhatom el neki, akkor sem, ha tudom – zárja le a témát nevetve.

Szerinte egyébként sokan azonosítják a sorozatbéli karakterrel és elmondja azt is, mi a titka a jó szerepformálásnak. Erősen kötődött Soltis Lajoshoz, akit mifelénk a sitkei társulat alapítójaként mindenki jól ismert.

– Soltis Lajos a mesterem volt a Színművészeti Akadémián, Újvidéken. Mindazt amit a szakmáról tudok, azt tőle tudom. Ami a nézőknek tetszik az általam játszott karakterben, az mind a Soltis Lajostól van, bizony. Egy figura megformálásához ugyanúgy szükség van a jó fűszerezésre, ahogyan a konyhában, amikor főzünk.

Szőke Zoltán kedvesével Cernicek Anamáriával és barátjával, Valastyán Miklóssal. (Fotó: Szendi Péter)

A menü elsősorban grillezett húsokból, ízletes pljeskavicából állt, de nem maradhatott el Zoltán kedvence, a gombaleves és a barátja kedvére készített málnás hűs finomság: a mascarpone-hab sem. A születésnapi ajándékként hozott diszkógömb pedig méltó helyére került a szórakozóhely pergolája tetején, hogy jó hangulatot szolgáltasson egy kis esti lábrázáshoz, hogy legyen mivel lemozogni a sok kalóriadús étket. Persze tudom, hogy mindnyájan a művész magánéletére kíváncsiak: vajon kivel érkezett, láttuk-e szerelmét. A beszélgetés közben végig figyelte őt egy kedves fekete hajú hölgy. Halkan társalgott mindenkivel és néhány percig együtt is diskuráltunk nyári tervekről, pihenési szokásaikról. Általában hirtelen döntenek és szeretik a csendes helyeket. Anamária Cernicek régóta ismeri a színészt, hiszen egykor osztálytársak voltak. A sorozatban persze csak Varga Izabelláért rajong, akit nagy színésznőnek tart és reméli, hogy jól folytatódik majd a filmbéli történetük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!