Szombathely

2014.07.08. 11:55

Mozdonyt is gyárt a Járműjavító

Szombathely - Mára már elképesztőnek tűnik, hogy mik történtek 25 évvel ezelőtt. Unalomra biztosan nem volt idő.

Kozma Gábor/Vas Népe

Kezdjük talán egy ma már rossznak tűnő poénnal: a híres osztrák cég, a Voest-Alpin szívesen venne mozdonyokat az éppen azt is gyártó szombathelyi Járműjavítótól. Ahol 4 ezer (!) embernek adnak munkát... Július elejére már javarészt elbontják a gyűlölt vasfüggönyt, Rábafüzesen békeligetet alakítanak ki. Ide lelkes osztrák delegáció is érkezik, olaszosított magyar zászlóval (zöld-fehér-piros). Semmi baj, a lényeg, hogy már szabad az átjárás. Az Életünk szerkesztőségében vasi Nívódíjat vehet át Csengey Dénes és Csurka István. A két író örül ennek, bár Csengey megjegyzi: – Még egy évvel ezelőtt sem tudtam volna elképzelni, hogy egy megyei tanácselnökkel kezet fogok. Önök közeledtek és ez nagy lelkierőre vall – mondja. Csurka rövidebb: – Vágyom visszahúzódni az íróasztal mellé. Alig várom már, hogy azt tegyem, amihez értek...

Nagy erőkkel bontják a szögesdrótot, megszűnik a vasfüggöny. Fotó: VN-Archív

Valentin Bratu román olvasztár egy gyűlésen azt mondja: meg kell óvni Romániát az irredenta és revizionista magyaroktól. Ez jel arra, hogy elkezdjék kiépíteni a vasfüggönyt az azt éppen lebontó Magyarország határán. Ceausescu még tovább megy. Egy Varsói Szerződés ülésen követeli a magyarok azonnali katonai megfenyítését.

A megyei tanács ülésén titkosan új vb (végrehajtó bizottság) titkárt választanak, dr. Pusztai Gyula győz. Sárváron nagy a harc az első titkári címért. A megújulás jegyében először Farkas János vezet, de nincs abszolút többsége. A második fordulóban megveri Lucskai Zoltán, így ő az új főnök. Titkára pedig az 51 éves Csonka László.

Lázban ég a város, a megye. Tízezer ember előtt vív mindent eldöntő osztályzót a Haladás az Oroszlány ellenében. A tét az NB I-ben maradás. A Hali idegenben kikapott 2-0-ra, az első félidőben ledolgozza a hátrányt. Aztán bekap egy gólt, ismét nyerő az Oroszlány. Tombol a lelátó, a 71 percben 11-eshez jut a Hali. Elekes bevágja, de még mindig az Oroszlány a továbbjutó. Hihetetlen izgalmak után a 88. percben Bognár szabadot rúghat 24 méterről. Feszült csend, majd eget verő ordítás: Góóóól! A Haladás bennmarad, az oroszlányi játékosok sírnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!