Szombathely

2014.08.12. 18:00

Szommer Ildikó és Mérei Tamás meséltek az elmúlt évek karneváli élményeiről

Szombathely - Ismét karneváli történeteket hallhatott a közönség kedden délután. A Karnevál, és ami mögötte van Karneváli Keddek a Café Freiben sorozaton Szommer Ildikó karneváligazgató és Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke is.

Farkas Eszter

Augusztus 21-én kezdődik a 15. Savaria Történelmi Karnevál. A rendezvényt megelőzően, már harmadik alkalommal hallhatott karneváli történeteket és kulisszatitkokat a közönség a Café Freiben. Szommer Ildikó karneváligazgató és Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke meséltek az elmúlt évekről. A beszélgetés közben régi filmek peregtek a kivetítőn, idézve a rendezvény hangulatát.

A beszélgetést Jagodits Zsuzsa koordinálta, aki a 2009 és 2013 közötti időszakot, valamint az idei karnevált érintő kérdéseket feszegette. Többek között kiderült az is, hogy míg 2010-ben körülbelül 110 millió forintos költségvetésből szervezték a karnevált, az idén már 140 millióból gazdálkodhatnak a szervezők. Szommer Ildikó a rendezvény szervezésének fázisairól, valamint a csapatmunka fontosságáról is beszélt. Eszerint a karnevál ideje alatt 400 ember dolgozik, de az operatív munkát egy 8–9 fős csapat végzi, amely már szinte családként működik.

– Csak az tudja ezt a munkát végezni, aki beleszeretett ebbe a rendezvénybe. Igazi csapatként működünk együtt, közös a célunk, értéket teremtünk a városban – hangsúlyozta a karneváligazgató, aki azt is hozzátette: sokszor elgondolkodik azon, mekkora felelősség egy 120 ezres tömegért felelni. Mérei Tamás az elmúlt években történt változásokról beszélt, például arról, hogy hogyan egészült ki a rendezvény látványelemekkel, és hogy adtak keretet a karneválnak.

Jagodits Zsuzsa nem mehetett el amellett a tény mellett sem, hogy Mérei Tamásnak augusztus 25-én van a születésnapja, amely általában a karnevál időpontjára esik. Ezzel kapcsolatban a kuratórium elnöke elmesélte például azt, hogyan lepték meg barátai a tavalyi évben. Szommer Ildikóról és Mérei Tamásról többek között az is kiderült, hogy eddig még egyetlen karneváli koncerten sem tudtak egy percnél többet szórakozni. Ezt azonban annyira nem bánták, hiszen abban mindketten egyetértettek, hogy jó érzés egy ilyen hatalmas és különleges hangulatú rendezvénynek a részévé válni.

A résztvevők egyébként megkóstolhatták azt a szudáni gyömbéres capuccinot, melyet a „Karnevál Kávéjának" kereszteltek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!