Szombathely

2014.08.25. 17:26

Hangulatképek a Savária Karneválról

Képes összeállításunk a Karnevál pillanataiból.

Mehlhoffer Tamás, a Vas Népe digitális főszerkesztője, szerkesztőségi menedzsere először vett részt a historikus ünnepen. Tógát öltött és elhozta magával két kislányát is. Hanna fáklyával sétált papája mellett, a kis Emma Milla viszont szép ruhácskájában édesapja nyakából szemlélte a forgatagot.

Dr. Puskás Tivadar polgármester unokája, Levente többször szerepelt már rovatunkban. Ezt a képet azonban nem tudtuk kihagyni, hiszen a tógás-sisakos szereléshez a bátor kis kardforgató menő kék sportcipőt vett fel. A jó stílus a karneválon is kötelező viselet! Nekünk nagyon tetszett!

Ez a fénykép színeiben és hangulatában is annyira csodálatos, akár egy festmény. Azért választottuk a fejkendős fiatal lányokat és asszonyokat, mert a régi korokat idéző kosztümök és használati tárgyak mellett feltűnik egy egészen modern kis kellék, amely megnyugtatja a karonülőt. Nyilván mindnyájan észrevették a békésen nézegető baba szájában a cumit!

A vörös szőnyeg: sztároknak járó fogadtatás! Ritkábban jut eszünkbe Aiszkhülosz Oreszteia című trilógiája, ahol a férj elé hengergetett vérszínű szőnyeg baljóslatú jel volt az érkezőnek. Divatbemutatót nem tarthatnak manapság csillogó környezet nélkül! Tudja ezt Horváth Johanna, divattervező is, aki gyönyörű karneváli kreációit hozta el az ünnepre. A rafinált szabású tógák, lenge kendők és csinos modellek nagy sikert arattak a nézők körében. Johanna kezét Kovács Anna szorítja, aki szemlátomást nem izgult a szereplésen. Zergi Borbála, rovatunk fotográfusa modellekről készített szép képeit három napon át csodálhatták meg az érdeklődők a bemutatóhoz kapcsolódó karneváli kiállításon. Gratulálunk, Bori!

Molnár Miklós alpolgármester családjával vett részt a felvonuláson. A képen látszik a különbség a női és a férfi viselet között. A színek hasonlóak, de a rafinált elrendezésen sok múlik. A tóga hozzávetőlegesen hat méter átmérőjű, félkör alakú, jó minőségű fehér vászonból készült. Arany hímzés a győztes hadvezéreknek járt.

Egyes történelmi források szerint az ókori Rómában a lictor, vesszőnyalábba rejtett bárddal kísérte az uralkodót. A védelmező szerepű rómaiakat megidéző karneválozók manapság a felvonulásokon idealizált fascioval vonulnak fel a városok utcáin. Így tett Feiszt György levéltáros is, a város korábbi alpolgármestere, aki széles mosollyal integetett a szombathelyieknek. A színes kavalkád felvonulói között voltak középkori boszorkányok, reneszánsz harcosok és háremhölgyek is.

Az alkalomhoz illő kiegészítőket választott tógájához dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok asszony. Az antik hatású nyakék harmonizált a kardísszel és a derék fölött viselt aranyövvel, amely kifejezetten elegáns volt. A római viselet nem fukarkodott az anyagbőséggel, a holmik hosszúra nyúltak, takarva a lábfejet. A fehér alapszínhez választott lilásbordó kendő a ruha vállpántjához illesztve akár egy mai bálon is trendi estélyi lehetne.

A szultán háremét idézte meg a Keleti Udvar varázslatos világa. Négy napon át gyönyörködhetett a nagyérdemű a különféle formációk orientális táncában. Kicsik és nagyok rázták a csípőjüket, kacérkodtak a szultánnal, aki nagy lelkesedéssel figyelte az Ezeregyéjszaka hangulatát megmutató táncosok játékát. Képünkön Bangó Mária Mira teljes elragadtatással alakítja a szerepét a karneválozók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!