Szombathely

2014.08.14. 13:25

Már tényleg csak párat kell aludni a karneválig, addig meg lehet hangolódni a buszon

Szombathely – A Savaria Történelmi Karnevál fotóiból nyílt kiállítás csütörtök délelőtt a 30Y kultúrbuszon. A fotók az elmúlt 15 évet elevenítik fel.

Farkas Eszter

Csütörtökön reggel, szakadó esőben gurult be a a Thököly utcai megállóba a 30Y busz. Mi pedig felszálltunk a kultúrbuszra, hogy megnézzük azt a tárlatot, amelyet majd hetekig láthat mindenki, aki ezzel a járattal utazik.

Ez a negyedik kiállítás, amely a 30Y buszon kapott helyet. Ezúttal a Savaria Történelmi Karnevál elmúlt 15 évében elcsípett pillanatainak fotóiból állítottak össze egy tárlatot, amelyet tegnap egy sajtótájékoztató keretében mutattak be. A kiállítást Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg. Elmondta: ez a negyedik tárlat, amelynek a 30Y busz ad helyet. Kifejtette, hogy a mostani kiállítás egyfajta múltidézés. Reményét fejezte ki, hogy tetszeni fog a szombathelyi utazó közönségnek és inspirálja őket. A polgármester azt is elmondta: bízik abban, hogy a karnevál ideje alatt az időjárás is kegyes lesz.

Balról: Novák Edina, Puskás Tivadar, Jagodits Zsuzsa, Parais István, Szommer Ildikó, Mérei TamásFotó: Zergi Borbála

Szommer Ildikó karneváligazgató hozzátette: ezzel a kiállítással üzeneteket szeretnének megfogalmazni és a rendezvényre hangolni az utasokat. – Azt szerettük volna bemutatni, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Ezt a fotókon keresztül is igyekszünk bemutatni. Így például a busz elején az első fotón is látható, hogy ez egy családi rendezvény, de a fotók bemutatják a katonai hagyományokat, vagy például a régi színházak hangulatát is idézik – emelte ki Szommer Ildikó.

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke viccesen megjegyezte: köszönetét fejezi ki a busztársaságnak, hogy ezen a buszon a maga 195 centis magasságával is elfér. A kiállítás kapcsán kiemelte: mindenképpen szerették volna elérni azt, hogy a karnevál eseményei ne csak a rendezvény 4-5 napjára korlátozódjon.

Ezt követően a Katonatörténeti Múzeumban folytatódott a sajtótájékoztató, ahol a szervezők beszéltek az idei programokról, tudnivalókról. Puskás Tivadar polgármester elmondta: több új helyszínnel is bővült a karneváli program. Ilyen például az I. Világháborús helyszín, illetve a Paradiso Dei, vagyis Isten kertje. A polgármester elmondta azt is, hogy a karnevál fővédnöke Hende Csaba lesz, és majd ő nyitja meg a világháborús kiállítást is.

Szommer Ildikó, karneváligazgató hangsúlyozta: idén 25 helyszíne és számos kísérőhelyszíne lesz a karneválnak. Többek között mind az öt szombathelyi múzeum is csatlakozott a rendezvényhez. Elhangzott az is: 2014-ben összesen 250 programmal várják az érdeklődőket, négy színpadon pedig folyamatosan mennek majd a koncertek. A karneválozóknak több akcióval is kedveskednek az idei évben: A Vasi Volán és a GYSEV is kedvezményes jegyekkel készül a karneválra, de például a jelmezben érkezők is olcsóbban válthatnak majd jegyet a Történelmi Témaparkba.

Mérei Tamás beszélt a karnevál idei költségvetéséről is. Elmondta: a rendezvény költségvetésének egyharmad részét a város adja, a másik egyharmadát saját bevételből fedezik, a többit pedig pályázatokból és szponzorok támogatásából gyűjtik össze. Ezen kívül a kuratórium elnöke hangsúlyozta azt is, hogy mennyire fontos szerepe van a helyi vállalkozóknak is a rendezvény sikerességében, hiszen ebben a néhány napban a karnevál milliárdos pénzforgalmat generál, ezért a helyi vállalkozókat többféle kedvezménnyel is segítik, hogy a rendezvény részesei lehessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!