Szombathely

2014.11.05. 16:25

A munkába való visszatérés útját egyengetik

Szombathely – Az országban pont tizedikként nyílt meg Szombathelyen a munkába visszatérni kívánó nőket segítő Nóra Pont.

Merklin Tímea

Az országos hálózat néhány nap múlva a pécsi Nóra Pont megnyitásával válik teljessé, így egységes stratégiával tudnak fellépni: díjmentesen segítik a GYES-ről, GYED-ről visszatérő kismamák, a munkanélküli, pályakezdő, az 50 év feletti és hátrányos helyzetű nők munkaerő-piaci integrációját.

Nem véletlen a 11 szervezet tudását összeadó háló névválasztása, hiszen Ibsen drámájának hőse, Nóra vált a női önállóságért folytatott küzdelem szimbólumává. Ma is vannak babaházak, amelyekből nehéz kitörni. Fontosnak tartják a nők és a férfiak számára egyenlő esélyek biztosítását. - Ez nem egy feminista mozgalom, hiszen a férfiakkal együtt szeretnénk működni   – szögezi le a szombathelyi Nóra Pont egyik munkatársa, Füzessy Józsefné.

A Nóra Pont működési helye a Zanati út 36. szám alatt lesz, amely a Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft. székhelye. A rendezvényen vendég volt Kiss Mari színésznő, aki Temesi Ferenc Kölcsön idő című regényéből idézve teremtett jó hangulatot: miként változnak a nők férfiakhoz fűződő elvárásai a kor előrehaladtával. A szintén vendég Kónya Kinga, a Jól-lét Közhasznú Alapítvány munkatársa a saját munkájáról elmondta: tíz éve foglalkoznak azzal, hogy segítsék a kisgyerekes anyukák munka világába történő visszatérését, ezalatt dolgozták ki módszereiket. A segítségnyújtás egy lényeges pontja, hogy a folyamatot az elejétől tekintsék, a szándék megjelenésétől: a problémák ne a munkába lépéskor jelentkezzenek, hanem előbb szülessenek megoldások a családi kötelességek ellátására, a gyermek felügyeletének megoldására. Magyar Mariann, a Nóra Pontot működtető szombathelyi cég vezetője arról beszélt, hogy a szokásos karriertanácsadást szemléletileg kell megújítani, hiszen ma pályaválasztás helyett élethosszig tartó karrierépítés van. Minden életkorban speciális igények vannak a munkavállalók részéről. Stratégiájuk megvalósításához – melynek része a menedzsment tevékenység, képzési tanácsadás is – a munkáltatókat is szeretnék bevonni abba a sokrétű és szerteágazó tevékenységbe, amelyet most kezdenek el kiépíteni itt Szombathelyen. A helyi Nóra Pont tevékenységét Füzessy Józsefné mutatta be, kiemelve, hogy mindenkivel szeretnének együttműködni: a szociális és egészségügyi intézmények, az önkormányzatok vezetőivel és munkatársaival, a védőnői szolgálattal. Az információnyújtáson, tanácsadáson kívül térningeket, képzéseket szerveznek, szolgáltatási csomagokat alakítanak ki, klubot hoznak létre a nyugdíjas, de még aktív, kreatív tevékenységeket vállalni kívánó nőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!