Szombathely

2014.12.01. 12:54

Új műszert kapott a szombathelyi kórház gyermekosztálya

Szombathely – Egy ötmillió forintos műszer lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék az epilepsziás rohamot.

Merklin Tímea

Az orvosok látják a roham lefolyását, hogy az agy melyik területéről indul, milyen tünetek kísérik, így a jobb diagnózis jobb kezelést tesz lehetővé. Dr. Sinkó Gabriella neurológus elmondta, hogy a műszer a csecsemőkori epilepsziás jelenségek tisztázására is alkalmas, évente 5-600 vizsgálatot végeznek. Dr. Nagy Lajostól, a kórház főigazgatójától megtudtuk: a 258 ezer lakosú Vas megyében ezer gyerek tartozik abba a csoportba, amelynek szüksége van a most beszerzett műszerre. A hordozható (tehát a gyermek intenzív osztályon is használható) video EEG ötmillió forintba került.

Prof. Dr. Nagy Lajos PhD, Dr. Puskás Tivadar, Donáth László, Kálmán Éva, Kovácsné Horváth Nikoletta, Dr. Sinkó Gabriella.

Külön köszöntötte dr. Cholnoky Péter gyermekorvos professzort Donáth László evangélikus lelkész, aki a gyermekorvosokból álló kuratóriumban az egyetlen olyan ember, aki nem orvos, viszont az 1995-ös létrehozás óta benne van. Kiemelte: a kezdetek óta szívügyük Vas megye, Szombathely, illetve a Markusovszky kórház gyermekosztálya. Dr. Oroszlán György osztályvezető főorvos elmondta: 50 ezer 18 év alatti gyerek van Vas megyében, amikor dr. Oroszlán György idekerült, 240 ágy volt az osztályon, most 70 ágyon oldják meg a feladatokat.

A műszer ünnepélyes átadásán részt vett dr. Puskás Tivadar polgármester is, aki a város nevében köszönte meg a készüléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!