Szombathely

2015.01.30. 14:07

Csaló a családban: Az anyja tudta nélkül hirdette annak lakását a szombathelyi férfi

Szombathely – Fitos Róbert egyike a sok szombathelyinek, akiket már átvert az a férfi, aki tízezreket csalt ki a gyanútlan albérletet keresőktől, majd kámforrá válik.

Unger Tamás

Nem lehetnek nyugodtak, akik Szombathelyen keresnek albérletet. Fitos Róbert elmondása szerint alig van kiadó lakás, éppen ezért vércseként csapnak le az érdeklődők minden korrekt áron meghirdetett albérletre. Ő is így tett a párjával.

Fitos Róbert az interneten talált rá egy hirdetésre január közepén, amelyben kiadó lakást kínáltak a Váci Mihály utcában, 45 ezer forintért, három havi kaucióval.

– Felhívtam a hirdetésben szereplő telefonszámot, majd megbeszéltünk egy időpontot, aznap este pedig meg is néztük a lakást. Korrekt, szimpatikus fiatalember fogadott minket, aki elmondta, hogy örökölt egy házat Ausztriában. A házat szeretné eladni, a szombathelyi lakást pedig kiadni, míg ő egy nagyobbat vásárol.

Fotó: Unger Tamás

Fitos Róberték meg is egyeztek a férfival, ezért 40 ezer forintot fizettek neki aznap foglalóként, másnap pedig szintén foglalóként további 50 ezer forintot.

– Mindezekről átvételi elismervényt is írtunk. Abban maradtunk, hogy következő vasárnap, január 25-én fogunk találkozni: átadja a kulcsokat, és aláírjuk a bérleti szerződést. Nyugodt voltam, hiszen a jelenlegi albérletünkből február elejéig kell kiköltöznünk, és örültem, hogy ilyen gyorsan találtam másikat.

Eljött a vasárnap, de a férfi nem kereste fel Fitos Róbertet, pedig ebben állapodtak meg.

– Hívtam, de nem vette fel a telefont. Újra hívtam, de továbbra sem sikerült vele beszélnem. Láttam, hogy a Facebook-on online állapotban volt, ezért ráírtam. Vissza is írt, hogy ne haragudjak, de beteg lett a gyermeke, éppen orvoshoz viszi, és találkozzunk inkább hétfőn vagy kedden.

Róbert ekkor még nem gyanakodott. A férfi azonban elérhetetlen volt a következő napokban: nem vette fel a telefonját, az sms-re és az e-mail-re sem reagált.

– Közben a párom volt élettársa rátalált a neten ugyanarra a hirdetése, és felhívta az urat, mintha egy érdeklődő lenne. Természetesen megvolt még a lakás, és meg is beszéltek egy találkozót. Elmentünk az ismerősünkkel, aki becsöngetett, mi pedig megbújtunk a lépcsőfordulóban. Amikor ajtót nyitott, bementünk hozzá, és beismert mindent: úgy jut pénzhez, hogy az édesanyja lakását – az asszony tudta nélkül – kiadásra kínálja.

Fotó: Unger Tamás

Egy napot adtak a foglaló visszafizetésére, de a férfi nem tette meg. Ezért ismét felkeresték, majd bevitték a rendőrségre, mivel nem tanúsított ellenállást.

– A rendőrségen is beismert mindent. Kiderült, hogy a hasonló esetei száma több tucatra rúg. Persze jövedelme, vagyona nincsen, ezért a pénzemre keresztet vethetek. Akár az a jó pár ember, akiket szintén megkárosított. Jelenleg is szabadlábon van, így fennáll a veszély, hogy továbbra is megrövidít másokat. Remélem, hogy a közösségi oldalon terjedő posztok sok emberhez eljutnak, és más nem kerül ebbe a helyzetbe. Miután megosztottam a történetet és a férfi fényképét, további négy becsapott ember sztoriját ismerhettem meg. Egyet pedig sikerült megmentenem, ő ugyanis éppen ma ment volna fizetni a foglalót.

Dr. Kazmar Enikő, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint az ügyben a Szombathelyi Rendőrkapitányságon csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!