Szombathely

2015.02.26. 08:10

Élőben a szombathelyi közgyűlésről: 2015 az építkezés éve lesz

Élőben jelentkeztünk Szombathely Megyei Jogú Város februári közgyűléséről, ahol tárgyaltak többek között a Szent Márton Köpenye szociális programról, az éves költségvetésről, és kiderült az is, megépül-e a Zanati utcai kerékpárút.

Cseszkó Tamás

9:03 Barátkozós kezdés

Bár az ülés 9 órára van meghirdetve lassan érkeznek a képviselők, kedélyesen beszélgetnek egymással, itt még nem érzékelhető a kard ki kard ellenzéki stílus. Czeglédy Csaba és Balassa Péter épp a veszprémi és tapolcai helyzetet elemzik. Maratoni ülésre számíthatunk, hiszen sok napirendi pontunk van.

Gyülekeznek, beszélgetnek a képviselők a kezdés előtt (Fotó: Cseszkó Tamás)

9:14 Van egy új testvérünk

Kezdünk. Dr. Kecskés László javaslatára a kommunizmus áldozataira emlékezünk egy perces néma felállással, mivel szerdán volt az áldozatok emléknapja. Dr. Puskás Tivadar arról számol be, hogy testvérvárosi megállapodást kötöttek a Georgiában található Kutaisi várossal. A polgármester rögtönzött történelem órán ismerteti, hogy lehet, hogy van rokoni kapcsolat a két nép között. Számos területet érintő megállapodást kötöttek.

9:28 Dübörög az ellenzék

Az ellenzéki képviselők napirendi pont javaslatokkal bombázzák a városvezetést. Vigyázat, sokszor fog szerepelni a NAPIRENDI PONT szó a következő bejegyzésben.  Dr. Nemény András napirendi pont felvételét javasolja, a kormány ugyanis kiadta azon feketelistát, melyen az el nem készült projekteket találjuk, Szombathely is érintett, a városliget projekt ugyanis még nem fejeződött be, így meglátása szerint elbukhatjuk az eu-s támogatás összegét. A politikus összevonná a Szent Márton Köpenye szociális program, valamint a költségvetés tárgyalását, mert szerinte a kettő összetartozik. Dr. Horváth Attila a dozmati víztározóval kapcsolatban kérne felvilágosítást, valamint a Jogi, Kulturális és Sport bizottság működését gondolná újra. -Valamennyi bizottsági ülésen az történt, hogy a baloldali frakciónak kellett biztosítania, hogy határozatképes legyen a 19 fős bizottság.

Kelemen Krisztián külön napirendi pontként tárgyaltatná a Falco gyár és a keleti városrész ügyét, ugyanis még januárra ígértek intézkedési tervet. Az is kiderül, hogy a város kérte az egyéni képviselőket, hogy készítsenek a körzetükre vonatkozó fejlesztési tervet, Kelemen Krisztián javasolja, hogy ezt is tűzzék napirendre. Horváth Soma is javasol, a 23. napirendi pontot, azaz a két közgyűlés közötti beszámolót a napirendek előtt tárgyalják. Tóth Kálmán emlékeztet, már technikailag is megoldható, hogy a Szombathelyi Televízió adásait minden háztartásban lehet fogni, ezért azt kéri, állítsák vissza a közgyűlések élőképes közvetítését. Czeglédy Csaba nem érti, miért nem a hosszú hétvégére esik a karnevál időpontja. - Ostobaság a nyár utolsó hétvégéjére tenni a város legnagyobb rendezvényét - vélekedik a frakcióvezető.

9:33 Illés Károly: Nincsenek veszélyben a fejlesztések

Illés Károly alpolgármester a fejlesztési csúszásokkal kapcsolatban válaszol Nemény Andrásnak. - A ciklus végééig el fogunk tudni számolni, semmi kétség afelől, hogy le tudjuk hívni a forrásokat, és be tudjuk fejezni a beruházást.

Molnár Miklós a Falco gyár kapcsán jelzi, nem állt meg a munka, sokat haladtak előre, többek között kötelezték a vállalatot arra, hogy automata ellenőrzőmérőt építsenek be, mely automatikusan a Környezetvédelmi Hatóságnak továbbítja az adatokat. Pénteken V. Németh Zsolt környezetvédelemért felelős államtitkárral közösen egyeztetnek a gyár vezetőivel. - Komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy ez a kérdés minél előbb nyugvópontra kerüljön, de lassabban megy a dolog, mint ahogy gondoltam - fogalmazott Molnár. Március 27-én pénteken pedig lakossági fórumra várják az érintett városrészek lakóit.

9:38 Bírósághoz fordult a Grenor?

Koczka Tibor alpolgármester azt mondja, szakmai szervezetekkel egyeztetve választották ki a karnevál időpontját, pénteken az utazáskiállításon egyébként közös sajtótájékoztatót rendeznek. Czeglédy Csaba továbbra is azt mondja, nem jó a szombathelyieknek a karnevál időpontja. Közben kiderül, hogy a biomassza erőmű beruházó cég, a Grenor, választott bírósághoz fordult, követelése van ugyanis a várossal szemben, amiért nem épülhetett meg az erőmű. Horváth Attila kéri, hogy legalább zárt ülésen tárgyalják a kérdést. Nem érti a helyzetet, ha az benne van a közgyűlési anyagban, hogy a polgármester felköszöntött egy 90 éves nénit, akkor illene, hogy erről az ügyről is tájékoztassák a testületet.

9:59 Köpeny, vagy szent tehén?

És kezdődnek a napirendi pontok, először a sokat emlegetett Szent Márton Köpenye szociális program kerül terítékre. Rettegi Attila, az Oktatási és Szociális bizottság elnöke elmondta, a városvezetés úgy döntött, hogy a szociális segélyezési rendszert ugyanazon színvonalon kívánják fenntartani, mint a korábbi években. - Javasoljuk a hátrányos helyzetű gyermekek támogatása mellett a sajátos nevelési igényű gyermekek támogatását is - mondta Rettegi. A bizottság komplex ifjúsági koncepció megalkotását is szorgalmazná.

Dr. Nemény András szerint vannak ''szent tehenek"

Nemény András viszont nem ilyen lelkes, úgy látja, a korábbi kormányzati támogatásokat saját adóbevételekből kell pótolni. - A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy szinte mindegyik intézményeinktől forrásokat kellett elvonni - mondta Nemény András, aki szerint Szent Márton köpenye sok ilyen elvonást eltakart, az ágazat minden területén látszik az elvonás. Nemény úgy látja ugyanakkor, hogy megmaradtak "szent tehenek" a költségvetésekben, ilyen például a Pálos Károly Családsegítő Szolgálatnál az őrzésvédelem. A képviselő szerint a polgármester kiáll, és sikerként adja elő a programot, miközben "Szent Márton köpenye a mi szégyenünk".


10:10 Felháborító, hogy a baloldal csak költségvetési tételként értelmezi a szociális programot

- Mélyen fel vagyok háborodva - mondja Koczka Tibor alpolgármester, aki szerint az a baloldal, mely hangoztatja a szociális érzékenységét, csupán költségvetési tételként értelmezi a programot. - A törvényi változások hozták létre a programot, átláthatóbb, hatékonyabb szociálisabb csomaggal kívánunk segíteni a szombathelyieknek - húzta alá Koczka, hozzátéve, hogy az érintett intézmények igazgatóival személyesen egyeztetett a támogatásról, és jelezték, meg tudják oldani a feladatok ellátását. Megerősíti, hogy Szombathely 75 millió forintot nyert pályázaton, amelynek köszönhetően 40 hajléktalant tudnak majd foglalkoztatni.

10:13 Szent Orbán köpenyénél tartunk

Balassa Péter jobbikos képviselő szerint a Szent Márton Köpenye program lehetne akár Szent Orbán program is, mivel ez egy propaganda intézkedés. Jelenleg már az adórendszert taglalja, azt mondja, az egykulcsos adórendszer nem jó a magyarok többségének. Balassa jelzi, támogatja a kezdeményezést, de nem érdemes Köpenynek hívni,  mikor ez egy szimpla települési támogatás. Puskás hosszas okfejtésbe kezd, hogy azért Márton és nem Orbán, mert Szent Márton itt született Szombathelyen.


10:19 Puskás: Nem voltam MSZMP tag

Mindezt azután jelentette ki a polgármester, hogy Nemény András azt mondta, Puskás Tivadar csak a rendszerváltás után akar bármit elnevezni Szent Mártonról. Majd Czeglédy Csaba fejelte meg mindezt azzal, hogy a Markusovszky Kórház MSZMP tagjaként nem javasolt Szent Mártonozást. Puskás azt mondja, nem volt MSZMP tag, Czeglédy szerint a levéltári adatok másról tanúskodnak. Nemény eközben arról beszél, hogy a szegény embereket támogatják, de azt nem, hogy a szociális intézményeket véreztessék ki ennek hatására.


10:40 Szerdán a bizottság egyhangúlag támogatta a programot

A képviselők jól összevesztek, így a polgármester szünetet rendelt el. Koczka Tibor folytatja, azért is a felháborodása, mert szerdán a szakmai bizottság egyhangúlag támogatta a programot. Részleteket ismertet, 20 százalékkal több fűtés támogatás adható, mostantól nemcsak a gyógyszerre, hanem a gyógyászati segédeszközökre is jár a támogatás. - Az intézményi térítési díjak több esetben csökkennek, de semmiképp sem emelkednek - mutat rá az alpolgármester.

Koczka Tibor alpolgármester kiemelte, magasabb összegű fűtéstámogatást lehet igényelni

 

10:49 Kecskés László másik oldalról közelíti meg a témát

Dr. Kecskés László, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke beszél, elgondolkodtató dolgokat mond. 800.000 rokkantnyugdíjast regisztráltak korábban Magyarországon, amikor pedig a felülvizsgálat volt, több tízezren el sem mentek, hagyták elveszni a rokkant nyugdíjakat. A főorvosként dolgozó képviselő arról is beszélt, hogy többször volt olyan, hogy a betegének nem volt pénzre a hazaútra,de bevallották, havi ötvenezer forintot költenek dohánytermékre.

11:00 Csak szerepelni akar az ellenzék?

Sátory Károly képviselő szerint akkor, amikor nem volt ennyi kamera és média jelen, örömmel üdvözölték az ellenzéki képviselők is a szociális programot. Sátory nem talál találóbb kifejezést, mint a Szent Márton Köpenye. - Ha olyan a program, mint amilyen a neve, akkor métán lehet rá büszke a város. Kopcsándi József önmagát jellemzi, azt mondja, reál ember, kellő szociális érzékenységgel. Majd kimatekozza, hogy 452 millió forinttal fordítanak kevesebbet szociális kiadásokra, mint korábban. - Félretájékoztatják a közvéleményt, nem látjuk a program egzakt értékét- fogalmaz a képviselő.

Kopcsándi József is felszólalt

 

11:11 Mikor lesz ingyenes a parkolás a kórháznál?

Puskás visszatér az állítólagos MSZMP tagságára, ismét kijelenti, hogy a rendszerváltás előtt semmiféle párt tagja nem volt. Czeglédy Csaba pedig arról beszélt, hogy amíg az SZTK-nál, a kórháznál parkolójegyet kell venni, addig nehéz a segítésről beszélni. A polgármester szerint az MSZP frakcióvezetője nyitott kapukat dönthet, nemsokára változás várható.


11:16 Rettegi Attila megmondja

Rettegi Attila a múltba mutat, a Bajnai kormány 500 millió forintos megszorításban részesítette anno a szombathelyi önkormányzatot. Ráadásul a szocialista városvezetés állandóan működési hiánnyal zárta az évet, a működésének mindig a hitelfelvétel volt a megoldás alapja. Rettegi is emlékeztet, hogy a programot az ellenzék is támogatta a bizottsági üléseken.

11:17 A szocialisták is ellenezték az ingyenes parkolást?

Horváth Attila szerint most derült ki, hogy a korábban Ipkovich Györgyre kent eladósításának oka valójában a külső kormányzati intézkedések. Balassa Péter emlékeztet, hogy 2010-ben pont ő szorgalmazta, hogy a kórháznál ingyenesen lehessen parkolni, és pont Czegédy Csabáék tartották butaságnak az ötletét.

11:21 Elfogadták a szociális programot

Jó másfél órán keresztül gyűrték Szent Márton köpenyét, míg végül elfogynak a hozzászólók. Végül egyhangúlag elfogadják a szociális programot.


11:45 Czeglédy: Szálasi politikája vezetett a szombathelyi bombázásokig

Balassa Péter szól hozzá a 70 évvel ezelőtti szombathelyi bombázások emlékére készült kegyeleti hely létrehozásával kapcsolatos napirendi ponthoz szól hozzá. Szerinte elkésett az előterjesztés, sokkal fontosabb téma ez annál, hogy március 4. előtt pár nappal foglalkozzanak vele. Czeglédy Csaba emlékeztet, hogy többek között Szálasi politikája vezetett a szombathelyi bombázásokig, és nem egyértelmű, hogy a Jobbik jelenleg szereti, vagy nem szereti a nyilas korszak vezéralakját. A történészek szerint a bombázások előtt szórólapokon figyelmeztették a lakosokat a bombázásról, ám a csendőrség ezeket összeszedte, és nem jutott el a szombathelyiekhez. Czeglédy  szerint a Jobbiknak ezért is kellene átértékelnie a korábbi diktatúrákhoz való hozzáállást.

11:54  Szörnyű emlékek

Takátsné Tenki Mária arról beszél, hogy ez a pár hónap, ami a bombázással indult, igencsak megviselte a szombathelyieket, az anyák féltették a lányaikat, és a bevonuló szovjetek többeket elvittek robotmunkára. Szerinte éppen emiatt van nagy értéke a békének. Egyhangúlag elfogadják végül az emlékhely létesítését.


12:02 Tarján úr szerepet kapott

A Haladás Sportkomplexum megvalósításával kapcsolatos döntéseket hoznak, Czeglédy hozzá kívánt szólni, de a polgármester szerint későn nyomott gombot. Van a közönség soraiban egy férfi, bizonyos Tarján úr, aki folyamatosan kommentálja a közgyűlési történéseket, most is kiabál, hogy Czeglédy szót kért. A polgármester azt mondja, megadja a szót a közönségben ülő Tarján úrnak, aki közli, inkább majd szünetben közli mondandóját.

Tarján úr sztár lett

12:18 Puskás: Az építés éve lesz

És elérkeztünk a legfajsúlyosabb témához, a költségvetéshez. - Szigorú fegyelmet kívánó költségvetésünk van, mivel az építés éve lesz 2015 - fogalmazott Puskás Tivadar. Jellemzőket sorolt:

- A város működtetését ugyanolyan színvonalon teszi lehetővé, mint ahogy tavaly működtünk, mindezt úgy, hogy új adónem, és adóemelés nem szerepel a tervezetben. Szombathelyen a biztonság gazdasági értelemben is tetten érhető. A működési bevétel struktúráját megnézve az állami bevételek kb. 20 százalékát teszi ki a bevételnek. Tavaly 25 százaléknyi volt az állami normatíva. Emiatt Szombathely anyagi önállósága nő, ezzel együtt a felelősségünk is. Vannak helyek, ahol átgondoltabban kell a kiadásainkat tervezni. A polgármesteri hivatal karcsúsításával példát mutattunk ebben. Abban reménykedem, hogy Szombathely anyagilag stabilan állja ezt az évet is.

12:31 Nemény András dobolni szeretne a szimfonikus zenekarban

Dr. Nemény András szerint viszont a landolás, leesés évét éljük. -Látszik a költségvetésen azon kormányzati törekvés, miszerint az önkormányzatokat elsorvasszák. Nemény András a Vasivíz Zrt plusz igényéről beszél, ráadásul ott van a Savaria Szimfonikus Zenekarnál feltárt 153 millió forintos hiány is. A képviselő szerint a kultúra az igazi vesztese ezeknek az elvonásoknak. Egyébként azt mondja, ő kicsit tud dobolni, ezzel az erővel ők is zenélhetnének a koncerteken. Balassa Péter örül, hogy Molnár Miklós őrzi a kasszakulcsot. Mérei bukásának nevezi a költségvetést, mely után a lukas zsákot kell cipelni. Szerinte nem igen van mozgásterünk, meg van kötve a kezünk a cselekvést illetően. Érdeklődik, hogyan akarja a város a szimfonikus zenekar tartozásait rendezni.


12:58 Horváth Attila visszasírja Lazáry Viktort

Lendvai Ferenc a Városstratégiai bizottság elnökeként elmondja, lesz városfejlesztési alap, a képviselőknek néhány soros javaslattal kell a bizottsághoz fordulni, megjelölve, hogy milyen beruházást kívánnak végrehajtani. Kopcsándi József hosszasan, közgazdász nyelven taglalja, hogy tulajdonképpen 1,6 milliárd forinttal kevesebb forrást használunk fel, mint tavaly. Rettegi Attila szerint ez a kijelentés szakmailag abszolút kifogásolható, bár megérti, hogy politikai szándékból ezt kell mondani. Horváth Attila úgy véli, valaki nem mond igazat, hiszen folyamatosan azt hangoztatják, hogy Magyarország jobban teljesít. Azt ő is elismeri, hogy a város tényleg jobban teljesít, elsősorban a multik iparűzési adóbefizetéseinek köszönhetően. Példákat sorol, szinte minden intézmény kevesebb forrásból gazdálkodhat. - Ezt a költségvetést Lazáry Viktor alpolgármestersége idején nem lehetett volna beterjeszteni, ő biztosan megvédte volna az ágazatát - fogalmazott Horváth Attila.


13:21 Horváth Soma képviselői alapot javasol

Horváth Soma azt javasolja, hogy a 105 millió forintos városfejlesztési alapot osszák fel az egyéni képviselők között, így 5-5 millió forintot tudnának költeni fejlesztésekre, különböző városrészi feladatok megoldására. Ágh Ernő, a Bűnmegelőzési és Közrendvédelmi bizottság elnöke hangsúlyozza, elfogadják a költségvetést.


13:28 Molnár Miklós elmondja, hogy áll össze a költségvetés

Molnár Miklós, a költségvetésért felelős alpolgármester mondja el most, hogy mit, miért, hogyan. - Amikor a költségvetést készítettük, szembesültünk azzal, hogy az előző évben közel 600 millió forintos hiány keletkezett, melyet fejlesztésekre költöttek el. Megismétli, amit nekünk mondott szerdán, ez olyan, mint a karácsonyi vásárlás, amit előre elköltöttünk, most kell ledolgoznunk. Szól a szociális plusz kiadásokról, valamint az óvópedagógusok kötelező, 62 millió forintos béremelése is a város feladata lesz. 1,1 milliárd forint lesz az, amit le kell dolgozni. Molnár Miklós azt is hangsúlyozza, hogy nem fognak adókat emelni, hanem az a cél, hogy tovább fejlődjenek a térség gazdasági szereplői. - Azt kell elérnünk, hogy még több embert tudjunk foglalkoztatni, a gazdaságra kell fókuszálnunk, ehhez kérjük a kormányzati támogatásokat - fogalmazott.

Molnár Miklós, a költségvetés alkotója

Molnár Miklós szerint nem az önkormányzatok elsorvasztásáról van szó, sokkal inkább arról, hogy alkalmazkodnunk kell a törvényi változásokhoz. A Vasivíz kapcsán elhangzott, hogy tiszta viszonyokra törekednek az Uszoda üzemeltetésénél. A Savaria Szimfonikus Zenekarnál nem sikerült biztost találni, most újra pályáztatnak, azt mondják, ha újra sikertelen lesz a pályáztatás, találnak vészforgatókönyvet is. A biztosnak kell majd feltérképeznie a helyzetet, meg kell állapítani, hogy valós-e a követelés, amelyek fennállnak. Molnár azt mondja, egyetlen vállalkozótól sem hallotta korábban, hogy bárki ne lenne kifizetve, pedig ha írásban jelezték volna, akkor intézkedtek volna. - Én nem tudom, és nem is fogom megállapítani, hogy valós e a követelésük - fogalmazott. Molnár hangsúlyozza, ha év közben szükség van korrekcióra, akkor a testület dönthet úgy, hogy további támogatásokat szavazzanak meg. Molnár szerint komoly problémák voltak értékrendekben, mivel a világ legjobb művészei jelentek meg, ugyanakkor évek óta nem emelték a zenekari dolgozók bérét.

14:05 Szünet következik

Illés Károly alpolgármester is összefoglalta a költségvetés fejlesztéseket érintő kérdéseket irányvonalait. A lényeg, hogy megvannak a fő tervek, komoly jövő elé nézhet Szombathely. Most szünet következik, ebédelnek/ebédelünk, aztán jövünk vissza.

16:22 Miért kellett kiszervezni a városi hetilap főszerkesztését az MSZP-nek?

És megyünk tovább, miután végig bicikliztünk a városon, és rájöttünk, hogy süt a nap. Továbbra is kérdés a szimfonikus zenekar jövője, azt mondja Czeglédy Csaba, hogy a 153 millió forintos tételnél vélhetően vannak valós igények is. A Savaria Fórum jövője is kérdéses, Koczka Tibor azt mondja, megérti, hogy a szocialista városvezetés annak idején racionalizálni a lap kiadását, azt viszont nem, hogy a főszerkesztői feladatok ellátását miért adta külsős cégnek. Molnár Miklós rámutat, hogy a zenekarnál felhalmozódott tartozásokat első körben az intézménynek kell teljesíteni, a városnak pedig a zenekar éves támogatásáról kell dönteni. Czeglédy közli, hogy több ismerősénél akadozik a közgyűlés online közvetítése.

17:08 Net nélkül maradt a Városháza

Komoly fennakadásokat okozott, hogy elment a Városházán az internet, emiatt akadozik az online élőképes közvetítés is. Így mi is fáziskésésbe kerültünk, de azért szorgalmasan itt vagyunk és jegyzetelünk. A költségvetést hosszú vita után az ellenzék tartózkodása és nem szavazatai mellett elfogadták. A hivatal átszervezéséhez nem is szólnak hozá a képviselők, majd az Uszoda átvételével kapcsolatban mondják el a szokásos köröket, a Vasivíz Zrt. a jövőben nem üzemeltethet jóléti intézményt, ezért a városnak kell finanszíroznia a működést.

17:40 A Mérei-ügyről

A Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatói pályázatának kiírása kapcsán Czeglédy Csaba elmondta, hogy folyamatosan veszíti el a polgármester a bizalmi embereit. Kezdte Lazáry Viktorral, Marton Zsolttal és Szakály Gáborral, folytatta Gaál Róbert jegyzővel, és most Mérei Tamás is sorra került, aki Czeglédy Csaba szerint a polgármester szövetségese volt. Czeglédy szerint ha Mérei összeveszett Molnár Miklóssal a finanszírozásról, a többi városvezető irodájában menedéket talált, igaz a szakmai munkáját jól végezte. -Évente 50-60 millió forinttal varázsolták meg a beszámolóikat az ön polgármestersége alatt, amely példa nélküli a város történetében. Ilyet olyan ember csinál, aki nagyfokú védelemben érzi magát -jelenti ki Czeglédy. A frakcióvezető azt mondja, kíváncsi, hogy voltak-e túlszámlázások a zenekarnál, mivel Czeglédy azt feltételezi, hogy az előzetes megbeszélések alapján túlszámlázhatták a teljesítéseket. A politikus rendszerhibát lát, melyet a fent említett szereplők tevékenysége is bizonyít.

-A felszólalása elején azt hittem, rögtön le kell mondanom, de nagyon örülök, hogy nem ezt akarja. Olyan történéssel állunk szemben, amiről amint tudomást szereztem, rögtön megtettem a szükséges lépéseket. Sajnálatos a dolog, de ennek ez a rendje, útja és módja -mondta a polgármester. Rettegi Attila emlékeztet, hogy Mérei Tamást annak idején egyhangúlag választották meg, Mérei Tamás egyébként szakmailag jól végezte a munkáját, gazdasági jellegű hibákat vétett. -A szabályok mindenkire érvényesek, a mostani ügy is bizonyítéka ennek, hiszen Mérei Tamás a barátunk volt- mutatott rá a képviselő.

Ipkovich György arra kíváncsi, ki fog szponzori forrásokat szervezni az Iseumi Szabadtéri Játékokra? A képviselő arról is beszél, hogy mi van akkor, ha a munkaügyi bíróság úgy dönt, hogy jogszabályellenes volt Mérei felmondása. Puskásék azt mondják, akkor az aljegyzőt is meneszteni kell. A polgármester egyébként úgy véli, hogy a lekötött rendezvényeket meg tudják tartani, lesz Iseumi Szabadtéri Játékok is, és ennek megrendezésére a stáb összeállt, és előteremti a szükséges anyagiakat.

Nemény András szerint nem véletlenül halmozta fel Mérei Tamás az adósságot, védett embernek érezte magát. -Sajnos vannak még ilyen típusú gyakorlatok. Példát is mond, név nélkül említ egy igazgatót összekeverte Horváth Somát valakivel, és odament hozzá a folyosón, hogy nekik beszélniük kell egy riasztórendszer beszerzéséről. Hát szerintünk egyébként nem Pintér Sándorral keverték össze.

Koczka Tibor azt mondja, miután Mérei Tamás szabadságra ment, utána is sikerült fenntartani a működőképességét. -Kiss Barna megbízott igazgató három előadást javasol, Experidance, Varázsfuvola és Orfeusz az alvilágban, egyelőre azonban bevételi oldalon még nem találtunk elég forrást. A pályázatot elbíráló bizottságba Koczka Tibort és Ipkovich Györgyöt javasolják.

18:28 Változtatnának a buszmenetrenden

Horváth Soma és Kelemen Krisztián közösen indítványozzák a 9-es busz menetrendjének bővítését. Az Derkovits lakótelep és a Joskar-Ola Lakótelep között közlekedő busz járatszámát a csúcsidőben reggel 6 és 8 óra között, valamint délután 1 és 5 között módosítanák úgy, hogy 20 percenként járhasson. Ez évente körülbelül 11 millió plusz kiadást jelentene a városnak. Horváth Soma a belváros képviselőjét, Tenki Máriát is biztatja, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, hiszen az ő körzetéből is sokan járnak vásárolni Domushoz.

Kecskés László a 22-es járatot bővítené egy Árpád utcai megállóval, mivel az időseknek közel egy kilométert kell gyalogolniuk a Gagarin utcai ABC-hez.

18:50 Kerékpárút

Kántás Zoltán a zanati bicikliútról beszél, azt mondja, közel a megoldás, de szeretné, ha nem gördítenének folyton akadályokat az ügy elé.

Balassa Péter a felszólalásra reflektálva elmondta „Nyugodtabban aludna, ha az Ausztriában letétbe helyezett összeg egy magyar számlán lenne”. Továbbá kíváncsi arra, hogy a 2008-óta húzódó út hogyan valósulna meg, így azt kezdeményezi, hogy a márciusi közgyűlésen egy fél órás vetítésen mutassák be a részleteket. (Többen felhördültek, így végül egy 5 perces, rövid vetítésben egyeztek meg – senki sem szereti az éjjelbe nyúló közgyűléseket)

Közben előkerültek a papír alapú tervek, de Balassa visszautasította: "Nekem papíron ne adják oda". Pedig Puskás Tivadar már örült annak, hogy boldoggá teheti a képviselőtársát. Hiába, ez a 21. század.

19:09  Rövid szünet

Horváth Attila azt kifogásolja, hogy a szavazás előtt három perccel kapták meg a Savaria Turizmus Kft-vel kapcsolatos anyagot. Így most 10 perc szünet lesz. A képviselőknek jó olvasást, mi addig megiszunk egy kávét.

19:26 Savaria Történelmi Karnevál

Czeglédy Csaba beszél: szerinte Vörös-Borsody Csilla felmondását a polgármester megelőzhette volna, ha jobban felügyeli az emberei munkáját.

Továbbra sem támogatja az augusztus 27. és 30. közötti Karnevál időpontját. Úgy gondolja, nem az utolsó nyári hétvégére kellene tenni a város legnagyobb rendezvényét. Azt mondja, Puskás Tivadar és Kocka Tibor lesz a felelőse, ha a Karnevál nem lesz sikeres.

Puskás szomorú, amiért a mai napon nem nyerte el Czeglédy Csaba szimpátiáját. A polgármester ironizál: „Ha valami rossz történik a városban, én vagyok az oka.”

Ipkovich György szerint mégis az alapítványnak kellene szervezni a karnevált, majd jövőre vagy azután ráérünk elgondolkozni azon, ki és milyen struktúrában dolgozzon a rendezvényen. És utálja, hogy mindig igaza van, mert ő már korábban megmondta, hogy az utolsó időpontokban történő módosításból baj lesz.

Csapláros Andrea válaszol a feltett kérdésekre:

A karneváli program jövő csütörtökön beszélik át a kuratóriumi ülésen. Nem az a vita tárgya, hogy jó-e az időpont, vagy rossz: az időpont adott, de nem a problémákkal kell foglalkozni, hanem a munkával. Elmondja, hogy kuratórium tagjai igen is jó arcok: hozzáértőek és az élet sok területén dolgoznak. Több szombathelyi résztvevőt és látogatót szeretne.

Szent Márton program egyik munkatársa az elmúlt 14 évben döntő szerepet vállalt a karnevál szervezésében. – mondja Tóth Kálmán, szerinte egy ember két ekkora volumenű rendezvényt nem tud megszervezni.

Czeglédy Csaba is csatlakozik a képviselőtársához, így ő is elmondja, kapja vissza az alapítvány a szervezési jogokat. Felveti, hogy esetleg Szommer Ildikót kellene kinevezni ügyvezetőnek, ő legalább egy biztos pont. Czeglédynek még mindig nem tetszik az augusztus végi időpont.

20:08 Még mindig Karnevál

Ipkovich a szerint nem szerencsés, ha a saját politikai céljaikat szeretné kiszolgálni a Karnevállal. Puskás elmondja, hogy mindenki azon van, hogy a szervezés a lehető legjobban menjen.

Czeglédy szeretné tudni, hogy ki döntött a karneváli időpontjáról. Kérdését Csapláros Andreához intézi, Puskás azonban nem találja szerencsésnek, ha személyes véleményt vonunk be egy szakmai kérdés megválaszolásába.

Aztán folytatódik az ellenzéki frakcióvezető és a polgármester vitája, végül Puskás kijelenti, hogy „Ez nem egy kocsma” és 10 perc szünetet rendel el.

20:43 Visszatértünk, szavaznak

Elutasítják Ipkovich indítványát, hogy a frakcióvezetők üljenek össze a Karnevál szervezésével kapcsolatban. Szintén elkaszálták azt a javaslatot, hogy idén mégis a kuratórium jogköre maradjon a rendezvény lebonyolítása.

Közben személyi ügyekről szavaznak.

21:10 Puskás elfogni és ártalmatlanítani szeretne

Persze nem személyesen, ezt a rendőrökre bízná. Horváth Soma felvetésére reagált, aki a Váci utcai padok megrongálásáról beszélt. A nemrég kicserélt padokat ismét tönkretették. A polgármester azt javasolja, hogy a rendőrök intézkedjenek a vandálokkal szemben.

21:15 Bank automatát a piachoz!

Balassa Pétert többen keresték meg, hogy a piacnál nincsen lehetőség pénzfelvételre. Korábban is kérte, hogy intézkedjenek ezzel kapcsolatba. Illés Károly reagál, elmondja, hogy az OTP Bankkal tárgyaltak, és nemsokára kihelyezik a kért automatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!