Szombathely

2015.03.29. 17:39

A nyuszi volt a menő - tavaszi kisállatvásár Szombathelyen (frissítve)

Szombathely – Az egész megyéből érkeztek tenyésztők a vasárnapi kisállatvásárra, ahol nem találtunk különlegesebb állatot a zöld tojást tojó araukánánál.

Unger Tamás

Vasárnap délelőtt rendezte meg a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület a szokásos tavaszi kisállatvásárt az oladi általános iskola udvarán. Az egész megyéből érkeztek tenyésztők, akik magukkal hozták a különlegesebbnél különlegesebb baromfi- és galambfajtáikat, de láttunk nyulakat és díszmadarakat is.

 

A szombathelyi Bujtás Hajni és családja minden évben kilátogatnak a vásárra, idén nyuszit szeretnének venni a 16 hónapos Bencének.

– Minden évben van nyuszink, és az ünnepek után általában meg is tartjuk. A legutóbb vásárolt példány azonban a közelmúltban elpusztult, ezért most újat nézünk. Törpenyulat szeretnénk, de majd meglátjuk, hogy Bencének melyik tetszik meg. A rendezvényen szerintem többen vannak idén, és mintha több tenyésztő is érkezett volna – mondta el Bujtás Hajni.

Bendes József tenyésztő Szergényből érkezett Szombathelyre, amely a megye legkeletibb települése. A standján lévő tojások azonnal felkeltették a figyelmemet, ugyanis különböző színekben pompáztak: a „mezei" tojásokon kívül találtunk fehéret és zöldet is. Ha az ideje engedi, Bendes József minden évben kilátogat a szombathelyi kisállatvásárra.

– Mondhatni megszállott vagyok, galambokat és 7 fajta díszbaromfit is tenyésztek. Ezek között találhatók például araukánák, andalúziai, itáliai baromfik több színváltozatban, valamint japán tyúkok is. Talán az andalúzok a legértékesebbek, ugyanis kevés van belőlük az országban. A legkülönlegesebbnek az araukánát mondanám, mert zöld színű a tojása, és ez nem mindennapi. Farok nélküli, fajtiszta változatban tenyésztjük. Ezeknek a madaraknak a megjelenésük is egyedi, ugyanis fülbojtosak és szakállasak. Gyermekkoromban sokat nyaraltam a keresztszüleimnél, akik a szarvasmarha-istállóban galambokat is tartottak, szerintem ekkor került a vérembe a galambtartás csínja-bínja. Attól kezdve szinte állandóan voltak állataim. Vannak pörgőgalambjaim is, amelyeknek nagyon egyszerű a külsejük, de gyönyörűen pörögnek a levegőben. Nem igazán jellemző, hogy galambhúst ennénk, de töltött galambot azért szoktunk készíteni – mondta el Bendes József.

A szergényi tenyésztőtől megtudtuk azt is, hogy a galambhús a kismamák számára nélkülözhetetlen, ugyanis a régi hagyomány szerint galambhúsból készült levest kellett vinni nekik először, mert az nagyon tápláló és sok erőt adó.

Molnár Gábor tanakajdi lakos nyulakkal érkezett a vásárba, elmondása szerint azonban tavaly jobban mentek a nyuszik húsvét előtt. – Ha jól emlékszem, akkor korábban is volt a vásár, és az időjárás is jobb volt. Sokan szerintem a szeles idő miatt sem mertek útnak indulni. Mostanra pedig valószínűleg már sokan beszerezték húsvétra a nyuszit, nálunk is többet félretettek már. A törpenyulakat szívesen viszik haza, és tartják háziállatként. Ugyanolyan öntörvényűek, mint a macskák, meg lehet őket tanítani arra, hogy hallgassanak a nevükre, és szobatiszták is, mindig ugyanoda piszkítanak.

Ajkay Ferenctől, a Savaria Díszmadár Állattenyésztő és Állatbarát Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy 2002-ben rendezték meg az első kisállatvásárt. – A tavaszi vásár nem a legerősebb, mivel ilyenkor még nincs szaporulat. Fiatal állatok tehát nem igazán vannak, de beszerezhetők például tenyésztojások, amelyeket nem fogyasztásra, hanem állományfrissítésre kínálnak a gazdák. Az első tavaszi vásárunk elsősorban a nyuszikról szól, valamint az elhullások pótlása is ilyenkor történik meg, hogy a tenyésztők el tudják kezdeni a szezont. 2002-ben még csak egy vásárt tartottunk, tavalyelőtt viszont már négyszer rendeztük meg a kisállatvásárt, idén pedig összesen öt eseményre számíthatnak az érdeklődők. Nem lehet kiszámítani, hogy milyen állatokat hoznak, de volt már itt póniló, kecske és páva is. Mivel nincs állatkertünk, a családok elhozzák ide a kisgyerekeiket, akik különleges állatokkal is találkozhatnak – tette hozzá Ajkay Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!