Szombathely

2015.04.04. 16:30

A Bartók Terem átadásának 40. évfordulóját ünneplik

A Savaria Szimfonikus Zenekar idén ünnepli a Bartók Terem átadásának 40. évfordulóját, melyet alkalomhoz illő módon, az évad sztárvendégével, Schlomo Mintz hegedűművésszel és a Kossuth-díjas zongoraművésszel és karmesterrel, Vásáry Tamással kíván megünnepelni.

A különleges eseményen felcsendül Beethoven II. szimfóniája és  Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye.

Visszatekintés: 40 évvel ezelőtt, 1975. április 5- én került sor a teljesen felújított Bartók Béla Hangversenyterem (röviden: Bartók Terem) átadására.

Az egykori zsinagóga épületéből Károlyi István tervei alapján alakult ki Magyarország egyik legjobb akusztikájú hangversenyterme. Az épület külső architektúráját lényegében érintetlenül hagyva rendeltetésének megfelelő, modern kiképzésű belső teret alakítottak ki. A terem fő feladata, hogy otthont adjon Szombathely zenei rendezvényeinek, elsősorban a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjeinek, amely próbáit is itt tartja. A nézőtéren és karzatán 385 hallgató kaphat helyet, a lépcsőzetes emelvényen szimfonikus zenekar és oratórikus kórus fér el. A karzat feletti helyiségben kapott helyet a stúdió, mely alkalmas hang- és képfelvételek készítésére a hangverseny zavartalanságának biztosítása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!