Szombathely

2015.04.07. 12:08

József atyát ünnepelték - A 80. születésnapra rengetegen gyűltek össze a Kálvárián

Szombathely – Húsvéthétfőn áradó szeretettel ünnepelték a Kálvária templom közösségei – több nemzedék együtt – 80. születésnapján egyházmegyénk legendás papját, Horváth József pápai prelátust.

Némethy Mária

A Kálvária nem tartozik Szombathely nagy templomai közé. Húsvéthétfőn nagyon is kicsinek bizonyult. Rengetegen zsúfolódtak össze benne, az oratórium is telve volt, még a szentélyhez vezető folyosón is álltak emberek.

A 80 éves József atyát jöttek köszönteni, mind részt akartak venni a születésnapi hálaadó misén a templomban, ahol 1977 óta lelkész.
Először Gaál Sándor oladi plébános köszöntötte (odatartozik a Kálvária templom is), kívánva azt, hogy „munkája mindannyiunk örömére folytatódjon tovább”, majd az ünnepelt összegezte: 80 évéből 55-öt papi szolgálatban töltött, abból 37 esztendőt a Kálvárián, 41-et Szombathelyen. „Kimondani is sok” – mondta József atya. 

A prédikáció ezen a hálaadó misén Horváth József méltatása volt. Németh Tamás vépi plébános sok humorral megtűzdelt, bensőségesen szép beszédet mondott, eközben sok emléket felidézett, hiszen fiatalként ott nevelődött ő is pappá József atya szárnyai alatt a Kálvária ifjúsági közösségében.



– Olyan ez az ünnepség, mint amikor egy család együtt ünnepel, a Pásztor és a nyáj együtt ad hálát. Megköszönjük, hogy jó eszköze voltál a Szentléleknek – hallottuk Németh Tamástól, aki hálás szívvel köszönéseket is felsorolt:

– Köszönjük a sok áldozatot, köszönjük, hogy olyan jó, humoros lelked van, köszönjük a szeretetedet, azt, hogy mint jó szülő ránk szabtad az életedet, hogy mindenkinek minden legyél. Mi, a te családod azt kívánjuk, hogy a Jóisten százszorosan adja ezt neked vissza.

Gombás Istvánné, Panni néni a kezdeteket idézte. Azt, hogy 1977-ben hogyan várták a Kálváriára karácsonyra kinevezett fiatal papot, aki rögtön népszerű lett. Egyre csak szaporodtak a közösségek és a gyerekek a templomban, amikor Győrvári Edit nénivel együtt azon füstölögtek, hogy „összetoborozza ide a fél várost, mi meg nem győzünk velük foglalkozni”.

– Az atya karizmája, munkaereje hihetetlenül nagy. A Jóisten éltesse, adjon még sok-sok erőt neki!

A mise után a templom közösségei (Kolping család, ministránsok, cserkészcsapat, Rózsafüzér Társulat, fiatalok, egyházközség) köszöntötték az atyát, majd a Martineum Akadémia nagytermében az ajándékba otthonról hozott, roskadásig megtelt asztalok mellett az agapén, hatalmas torta körül a hívek is.

– Sok öröm és fájdalom volt itt az évek során. – hallottuk József atyától, aki végül azt mondta: – A Kálvária-templom összetartó ereje a szeretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!