Szombathely

2015.04.21. 10:56

MSZP, DK: Több mint ezer lakást érinthet Szombathelyen a gázkonvektorok felülvizsgálata utáni átalakítás

Nem egységes a gázkonvektorok felülvizsgálata utáni beavatkozást szabályozó rendelet. Az MSZP és a DK a lakossági bejelentések hatására ellenőrző szakbizottság felállítását szorgalmazza Szombathelyen.

Budai Dávid

Horváth Soma és Kelemen Krisztián önkormányzati képviselők sajtótájékoztatót tartottak kedden délelőtt a Bem József utcában a gázkonvektoros lakások kötelező felülvizsgálatának problémáiról.

Kelemen Krisztián elmondta, van, ahol lakásonként kettő, máshol négy szellőzőnyílást fúrtak a falba. Sok esetben úgy, hogy az épületek homlokzatait röviddel azelőtt újították fel. Ráadásul a lyukak mérete sem egységes, van ahol 15, máshol 18 centiméterest írnak elő. Hozzátette, más városokban ezt a problémát a nyílászárókra szerelt légbeejtőkkel oldják meg.

Horváth Soma hangsúlyozta, az átalakítások tetemes költségei mellett a téli időszakban a lakások a szellőzők miatt kihűlnek, ezáltal – ahogyan egy panaszos megjegyezte – a rezsicsökkentéssel megspórolható összeg is elveszik. A balesetek elkerülése mindenkinek érdeke, de érdemes lenne megvizsgálni, hogy valóban a falba fúrt szellőzőnyílás-e az egyetlen megoldás. Mint elhangzott, a probléma csak Szombathelyen több mint ezer lakást érint.

Horváth Soma korábban javaslatot tett arra, hogy a gázfelülvizsgálat utáni átalakításokkal kapcsolatos lakossági panaszok kivizsgálására az önkormányzat hozzon létre egy független szakemberekből álló ellenőrző szakbizottságot, ahová a lakók bejelentést tehetnének abban az esetben, ha úgy gondolják, hogy jogtalan, vagy túlzó beavatkozást végeztek náluk.

Kelemen Krisztián kiemelte, mindezt a lakók érdekeinek védelmében kérték. Majd így folytatta, a képviselő javaslatát a városvezető frakció nem támogatta, mert bár ők is tudnak a problémáról, azonban mint elmondták, nincs mit tenni, a rendelet mindenkit kötelez.

A képviselők Hende Csaba honvédelmi minisztertől most azt kérik, hogy egyeztessen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, és a lakossági bejelentések alapján kérje a rendelet módosítását, hogy azok átláthatóbbak és egyértelműbbek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!