Szombathely

2015.06.24. 14:18

Ön tartana siklót vagy kaméleont otthon? – két szombathelyi családban ezek a háziállatok

A kaméleonok kifehérednek alvás közben, és bármit elhitetnének az emberrel. Mi már tudjuk: a hüllők valóban varázslatos lények.

Lisztmayer Zsófia

Farkas András életének évek óta aktív résztvevői a hüllők. Otthonában jelenleg is több állatnak ad otthont: sárgafülű– és királyteknősnek, gabonasiklónak és egy királypitonnak is. András szerint teljesen sosem lehet megszelídíteni őket, mert a hüllők nem háziállatok. Mint megtudtuk, még csak néhány éve lett igazán népszerű Magyarországon a terrarisztika, ezért még nincs túl sok tapasztalat ezzel kapcsolatban. Ha valaki hüllőt szeretne, akkor sok mindenre kell odafigyelnie: megfelelő terráriummal kell rendelkezni, és a lehető legjobban kell hasonlítania a kialakított lakóhelynek a hüllők természetes közegéhez.

– A pitonok például Afrikából származnak, és bár nem igényelnek nagy mozgásteret, szükségük van a 26-28 fokos hőmérsékletre. Szép nagy helyet alakítottunk ki neki, hogy kényelmesen elférjen. Fontos, hogy a terráriumon kívül csak 5-10 percig lehet tartani, mert gyorsan kihűl. A hüllőknél oda kell figyelni a talajra is: rovarmentesnek, sterilnek kell lennie, az atkákkal és az élősködőkkel szemben ugyanis védtelenek – mondta el András.

Chikán Krisztiánt régóta érdekelték a hüllők, amikor pedig három évvel ezelőtt a Savaria Karneválon egy idősebb nő siklóval a nyakában sétált, a szombathelyi férfinek annyira megtetszett az állat, hogy utána érdeklődött, ahol csak tudott. Egy korallsiklót vett magának végül, amelynek gyönyörű fekete, vörös és sárgás színe van. Krisztián szerint a legfontosabb, amit tudni kell a siklókról, hogy nem kismacskák. Ki lehet venni a terráriumból és sok mindenhez hozzá lehet szoktatni őket, de tudni kell, hogy egyáltalán nem olyanok, mint a háziállatok. Ha szép környezetet teremtünk nekik, akkor azonban még a lakás díszeivé is válnak.

Krisztián kedden etette meg utoljára a korall siklót, ami azt jelenti, hogy éppen békés korszakában fogtuk ki a hüllőt. Etetésre egyébként kéthetente kerül sor, akkor két-három egyenként odaadott kisegérből áll a régen várt vacsora. Ha pedig a sikló megérzi a rágcsálók illatát etetés előtt, akkor még a terrárium üvegének is képes nekiugrani. Krisztián szerint sokan sajnálják a kisegereket, de ha a sikló nem kapna enni, akkor a hüllőt kellene sajnálni.

Krisztián barátnője, Lukács Lilla legutóbbi születésnapjára kapta Kaméleon Kornélt, a néhány hónapos párduckaméleont. Lilla tavaly ősszel szeretett bele az átváltozó „művészekbe” egy budapesti kiállításon, és végül azért választott hímpéldányt, mert nekik szebb a színük. Legjobban az tetszett neki a kaméleonokban, hogy annyira be vannak néha lassulva.

– Nagyon aranyosak, amikor megfontoltan és komótosan egymás után rakosgatják a lábaikat. Amikor fúj a szél, Kornél a fán lévő leveleket szokta utánozni: himbálódzik, és tényleg el akarja hitetni, hogy ő egy levél. Látványos, amikor megváltoztatja a színét, az etetése pedig vicces. A nyelvét nagyon hosszúra kinyújtja, és úgy kapja el a tücsköket. Legutóbb például gyászbogárlárvát kapott, de ha otthon találunk egy nagyobb szúnyogot, akkor az is Kaméleon Kornélnál végzi. A vacsorát pedig bepanírozva kapja: a nem túl változatos étrend miatt vitaminporra is szükség van ugyanis. Csak arra kell vigyázni, hogy adjunk neki olyan állatot, amelyik csíp. Mivel félek az ízeltlábúaktól, ezért az etetés Krisztián feladata, én pedig a terrárium hetenkénti takarítását vállaltam be. Alvásnál felmászik a növény tetejére, a lábával átfogja a növényt, a farkát teljesen feltekeri, és így pihen függőleges, kifehéredett állapotban. Ilyenkor nagyon édes – tette hozzá Lilla.

A kaméleonoknak a pitonhoz hasonlóan magas hőmérsékletre, 25-30 fokra van szükségük a boldogsághoz, ezért a terráriumban megfelelő lámpákat is el kell helyezni. A színváltó kis állat bőrének egy UV- és egy melegítő lámpára is szüksége van: bizonyos szempontból tehát érzékeny állatok.

Lillától megtudtuk, hogy a párduckaméleonok Madagaszkárról származnak, és ahogy társai, úgy Kornél is körülbelül 50-60 centiméter hosszú lesz majd. Terráriumban körülbelül 4-5 évet élnek meg, de a szombathelyi lány szerint a természetben ennél is kevesebbet. Ha pedig a szükséges eszközök már megvannak, akkor nem is olyan nagyon költséges a kaméleontartás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!