Szombathely

2015.08.28. 13:03

Egyszerre két tárlat nyílt az I. világháborúról a megyeszékhelyen

A Nagy Háborús Emlékév keretein belül két tárlat nyílt a a szombathelyi Katonatörténeti Kiállítás épületében.

Vas Népe

Az egyiken két nagyatádi képeslapgyűjtő, Steiner Józsefné és Sasvári Tiborné mutatja be az I. világháborúval kapcsolatos anyagát, míg a másikon Hideg István vasvári hagyományőrző az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészettel kapcsolatos képeit tárja a nyilvánosság elé.

- A képeslap segít megőrizni emlékezetünkben mindazt, amire emlékezni szeretnénk vagy emlékeznünk kell, és segít ezeket az emlékeket megosztani másokkal is. Az I. világháború Európa és ezen belül Magyarország történelmének egyik legkritikusabb időszaka volt. Nagyon kevés olyan család van az öreg kontinensen, amelyet ne érintettek volna az eseményei. A képeslapok a velünk élő történelmet jelentik - mondta megnyitóbeszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő.

Fotó: Benkő Sándor

A kiállítások megnyitását nem véletlenül időzítették a Savaria Történelmi Karnevál kezdetére, mivel így a várakozások szerint nagyon sokan tekintik majd meg őket. A rendezők már az első napon több száz érdeklődőnek örülhettek.

- Nagy öröm számunkra, hogy bemutathatjuk a gyűjteményünk egy részét itt Szombathelyen. Ezt az anyagot hosszú esztendőkön át több európai országból gyűjtöttük, cseréltük. Csak nekem közel 30 ezer képeslapom van különböző témákban. Ezek közül az egyik legérdekesebb, legszínvonalasabb anyag az I. világháborúval kapcsolatban jött össze - fogalmazott Sasvári Tiborné.

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum égisze alatt létrejött kiállítást október 31-ig látogathatják meg az érdeklődők az Aréna utca 8. szám alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!