Szombathely

2015.08.13. 15:00

Most készítsen lecsót! - Szombathelyi piaci körkép

Szombathely – A sárgabaracknak befellegzett, viszont a lecsópaprika aranykorát éli. Rengeteg az osztrák vásárló, nosztalgiázni jönnek Szombathelyre.

Budai Dávid

A sárgabarack végleg eltűnt a piacról, és üvegekben beköltözött a kamrák polcaira. Most a paprika- és a paradicsombefőzés ideje jött el. Ennek megfelelően a lecsópaprika kilója jelenleg 150 forint. A piac most csütörtökön kissé elhagyatottnak látszott, mintha kevesebben lettek volna a szokottnál, és talán ezért éreztük, hogy németül többen beszélnek körülöttünk, mint magyarul, és ezt nem csak a vásárlókra értjük.

Fotó: A szerző

Horváth Emilné 28 éve árul a piacon, tőle tudtuk meg, hogy azok, akik itt árulnak, mindannyian tudnak németül. Azért műfordítást nem vállalnának, de megértetik magukat az osztrák vevőkkel, akik közül az idősebbek nosztalgiából, a fiatalabbak pedig kíváncsiságból látogatnak a szombathelyi piacra.

Grafika: Kelemen Attila

A magyar piac árai már nem indokolnák az idelátogatást, igaz egy-két portéka még mindig olcsóbb nálunk, azonban az ritka, hogy nagyobb tételben vásárolnának a külföldiek. Az, hogy most több külföldi volt a szokottnál, egyáltalán nem meglepő. Múlt héten szlovákok és szlovének voltak főleg, csütörtökön az osztrákok, de elképzelhető, hogy két hétig nem is hallani majd idegen nyelvet a vásárcsarnokban.

Horváth Emilné szerint nagyon változó, hogy mikor jönnek a külföldiek, amit megfigyelt az az, hogyha érkeznek, akkor az a hét közepére esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!