Szombathely

2015.08.27. 09:45

Van egy kevéske erdei gomba – drágult a görögdinnye és a kukorica

Szombathely – Egyre több a hazai szőlő és a szilva, olcsóbbak is már a szombathelyi vásárcsarnokban. Hamarosan jön az almaszezon, de most úgy tűnik, gombára hiába várunk idén.

Bakos Ágnes

Már van almakínálat a szombathelyi piacon, a hazai, gála fajtájú gyümölcsből 250 forintért adnak egy kilót, de még a főszezonja előtt vagyunk. Az árusok azt mondták, hamarosan lesz bővebb kínálat.

Csemegeszőlőből egyre több van a pultokon és olcsóbb lett az elmúlt két hétben: 400 forint alatt adják már a szőlő kilóját, és várhatóan még lejjebb mozdulnak az árak, hiszen tovább nő a kínálat a következő hetekben.

Grafika: Tóth Szabolcs

Szilvából is egyre több van, ez meglátszik az árakon: augusztus elején még 300 forintért is mérték, most nincs 200 forint felett egy kiló.

A déli gyümölcsöknél nincs változás, ahogy az őszibarack is tartja az árát és nem óriási a kínálat.

A ribizli és az áfonya drágult, közben vegyes a kép a dinnyéknél. A görögdinnye kilója 178 forint, míg két hete még 150 forintért adták, a sárgadinnye olcsóbb lett: már nem 500, hanem 380 forint egy kiló.

Egy cső csemegekukoricát száz forintért vehetünk, a hónap elején még 80 forintért adták.

Sokan keresik a gombát, de hiába.

– Nézze meg, jóformán elégett ez a kevés is, ami volt – mutatta Sárközy Ferencné Hilda. Torony mellett szedi az erdei gombákat, azt mondta: ilyen kevéske sose volt, de nem meglepő eső nélkül, többhetes hőség után. Sárközyné szerint nem is lesz idén vargánya a megyében. A levesbe vagy rántottába, esetleg pörköltnek való erdei gombát 250-300 forintért adja a szombathelyi piacon.

Kevés a gomba, pedig lenne rá kereslet. Fotó: Bakos Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!