Szombathely

2015.09.05. 12:30

Aranygyűrű-díj a szombathelyi szlavista jubileumon

Szombathely – Igazi meglepetésként érte dr. habil. Jankovics Máriát a köszöntő és a kitüntetés: a Nyugat-magyarországi Egyetem pedagógusképző karának dékánja, intézetigazgatója mellett akadémiai professzorok, a magyarországi szlavista műhelyek képviselői és természetesen közvetlen kollégái ünnepelték őt a rendhagyó tanszékcsoporti értekezletként meghirdetett eseményen.

Ölbei Lívia

Dr. Antonio Sciacovelli, a Savaria Egyetemi Központ pedagógusképző karának dékánja köszöntőjében kiemelte: Jankovics Mária kutatói és tanári pályafutása szervesen és több szálon összefonódik az intézmény életével. A dékán ezúttal a fordítás elmélete és gyakorlata, valamint a tehetséggondozás területén kifejtett eredményes tevékenységét méltatta elsősorban, hozzátéve, hogy Jankovics Mária sikerei az egyetem presztízsének emeléséhez is hozzájárultak. Horváthné dr. Molnár Katalin, a SEK Filológiai és Interkulturális Kommunikáció Intézetének vezetője az elvállalt szerepek felől közelítette meg „ezt a gazdag és sokrétű szakmai életutat”, hiszen Jankovics Mária „vezetőként, kutatóként, tehetséggondozóként, oktatóként – és példamutató emberi minőségében egyaránt” letette névjegyét a szombathelyi főiskola, aztán egyetem életében.

Prof. dr. Cs. Jónás Erzsébet (Nyíregyháza) egyebek mellett hangsúlyozta: abban, hogy a hazai szlavisztika „nyugati végváraként” működhet a szombathelyi intézeti Szláv Filológiai Tanszékcsoport  - benne az egyenként is több évtizedes múltra visszatekintő orosz, a szlovén és a horvát tanszék  –, nagy szerepe van Jankovics Mária munkásságának. Cs. Jónás Erzsébet afölött érzett örömének is hangot adott, hogy a jelentős szombathelyi szlavista hagyománynak van folytatása és jövője: garancia erre az újabb tanári generációk képviselőinek megjelenése és tevékenysége.  Prof. dr. Bakonyi István (Győr) laudációjában a Jankovics Mária pályáját jellemző elmélet és gyakorlat egységére irányította a figyelmet. Ő maga anno az ELTE tolmácsképzőjének hallgatójaként  ismerte meg az ünnepeltet, onnan datálódnak az időközben egyre szorosabbá váló szakmai kapcsolatok. Bakonyi professzor kitért arra is,  hogy Jankovics Mária hosszú évek óta aktívan részt vesz a VAPRJAL  és a MAPRJAL  – az orosztanárok nemzetközi szervezete, illetve a szervezet magyar szekciója  - munkájában, amelynek eredményességéért nemrég a rangos Puskin-éremmel jutalmazták.

Prof. dr. Gadányi Károly szintén nemcsak a kollégát, hanem a hajdani diákot is üdvözölte laudációjában: a folytonosság érzékeltetésére mindenekelőtt  felidézte azokat az időket, amikor ő maga fiatal szlavista oktatóként állt munkába a szombathelyi főiskolán, a matematika-orosz szakos Jankovics Mária pedig első főiskolás csoportjának hallhatója volt; a szombathelyi orosz tanszék aztán oktatóként is visszavárta őt. Amint a laudációkban többször elhangzott, dr. habil. Jankovics Mária pályáját sokrétűség jellemzi, de máig mindenelőtt: tanár.  A szláv tanszékcsoport és az esemény megszervezésében közreműködő Szláv Történeti és Filológiai Társaság  nevében dr. Szabó Tünde mondott köszöntőt. Gadányi professzor pedig átadta Jankovics Máriának a Magyar Értékekért Alapítvány Értékalkotói díj – Aranygyűrű-kitüntetését: kiemelkedő szlavisztikai (ruszisztikai), tanári tevékenységéért, vezetői szolgálatáért. Az alapítvány kuratóriumi elnökeként Nyomárkay István professzor, az MTA rendes tagja írta alá a gyűrűhöz járó díszoklevelet.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!