Szombathely

2015.09.30. 17:07

Munkástól a mérnökig: százak a vasi állásbörzén

Szombathely – Rengeteg volt az állásajánlat és az érdeklődő is az állásbörzén. A mérnökképzés vonzó a fiataloknak.

Budai Dávid

Negyven munkáltató és több száz álláskereső találkozott szerdán az egykori gyárcsarnokban, hogy megváltoztassák egymás életét, de legalábbis azért, hogy tudjanak egymásról. Ebben a leendő munkavállalókat hat tanácsadó szervezet is segítette, akik az önéletrajzban, motivációs levél elkészítésében, vagy akár az álláskeresés módozataiban is segítettek. Megtudtuk, a tapasztalatok szerint az iskolai végzettség és a profi önéletrajz nem feltétlenül függnek össze. Az állásajánlatok meglehetősen széles palettán mozogtak a betanított munkástól a fejlesztőmérnökig. Kerestek szakembereket a legkülönfélébb szakmákban, az egészségügyi, a vendéglátó ipari, az építőipari szektorba is, de akár a honvédelemhez is jelentkezhettünk volna mesterlövésznek.Gyürü Tamás, Kóbor Bence és Németh Arnold hallgatja Kovács Tibor zászlóstól, hogy mit tud nyújtani a honvédség egy fiatalnak
Fotó: Unger Tamás

Adminisztrátori állásból azonban kevés volt. Legalábbis erről számolt be egy fiatal hölgy, aki meglehetősen felkészült volt, mivel úgy érkezett az állásbörzére, hogy kijegyzetelte melyik cég ajánlata jöhet szóba, a negyven közül csak kettő maradt. Elmesélte, az egyik cégnél bővebb tájékoztatást kapott ezért otthagyta az önéletrajzát, a másik munkáltató azonban nem győzte meg. Az állásbörze kevesebb, mint az első állásinterjú, de több egy sima kiállításnál, mivel a cégeket általában a HR-esek képviselték, akiknek szakmájukból adódóan nagyon fontos az első benyomás.

A mi első benyomásunk délelőtt az volt, hogy rengeteg a fiatal. Kiderült, ennek az az oka, hogy a középiskolások a duális képzést nemrégiben elindító Nyugat-magyarországi Egyetemtől kaptak tájékoztatatást, hogy személyesen is találkozhatnak a partnercégekkel. Amelyekből összesen már kilenc van, ebből öt szombathelyi. Mindezt már dr. Horváth Béla professzortól, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kar Savaria Műszaki Intézet igazgatójától tudtuk meg. Műszaki területen a duális képzésben van a jövő, hiszen a diákok nem kezdőként, hanem a technológiát ismerő gyakorlott mérnökként tudnak majd elhelyezkedni. Legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják. Horváth Béla elmondta, Kecskeméten jövőre végeznek az első duális szakképzésben tanuló mérnökök, akik már a második évtől gyakorlottan vesznek részt a gyártási folyamatokban. A képzés sikere töretlen Szombathelyen, ezt bizonyítja Németh Arnold is, akivel a honvédség standjánál futottunk össze. Kiderült, Arnold a Gépipariból érkezett és elsősorban mérnök szeretne lenni, ezért tervezi is a jelentkezést a gépészmérnöki karra. Mindemellett elképzelhetőnek tartja, hogy ha végez, a katonaság kötelékében fog elhelyezkedni.

Sárközi Benjámin, a Savaria Szakközépiskola diákja éppen az ügyességét teszi próbára
Fotó: Unger Tamás

Nem minden fiatal az iskolájából értesült az állásbörzéről, és nem is mindenkinek voltak konkrét elképzelései. Horváth Zsófia és Moócz Dávid az internetről tudták meg, hogy ma alkalom nyílik találkozni a munkáltatókkal. Dávidnak pék-cukrász a végzettsége, azonban műszaki beállítottságú. Éppen ezért minden céget felkeresett, ahol számára izgalmas munkalehetőséget kínáltak, Zsófia hasonlóképpen meghallgatta több cég ajánlatát is.

Kedden, a pályaorientációs programon pedig csaknem ötszáz diák hallgathatta meg 13 szakma bemutatóját, hiszen a szerdai állásbörzét megelőzően, csak a diákoké volt a főszerep. Két fiatal hölgy azonban ezt nem tudta, ezért nem csak szerdán, de kedden is kilátogattak az állásbörzére, sajnos akkor hiába, de mint mondták, a tájékoztatás nem volt egyértelmű. Most azonban célirányosan konkrét cégeket kerestek meg önéletrajzaikkal, ahonnan visszahívást ígértek nekik, amennyiben megfelelőnek találják a leadott anyagaikat. Kiderült, a cégek már délelőtt rengeteg önéletrajzot gyűjtöttek, és ahogyan mi tapasztaltuk a névjegykártyák is sűrűn cseréltek zakózsebet. Aki szerdán kilátogatott a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal közös rendezvényére, nem csupán a munkáltatók standjai között bolyonghatott és gyűjthetett be hűtőmágneseket és tollakat, hanem számos, a témához kapcsolódó előadást is meghallgathatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!