Szombathely

2015.09.30. 15:52

Történelmi találkozó - Szent Márton-emlékévről egyeztettek a polgármesterek

Szombathely, Tours – Történelmi találkozó helyszíne volt az elmúlt héten a franciaországi Tours városa.

Vadas Krisztina

A Szent Márton életének két legfontosabb állomását jelentő települések, Szombathely és Tours polgármesterei először találkoztak hivatalos formában. A megbeszélésen az eddigi kapcsolatokról, valamint a küszöbön álló jubileumi esztendő előkészítéséről is szó esett. A találkozó egy zarándoklathoz kapcsolódott.

Tours-ban közel ötvenen képviselték Szombathely városát az elmúlt héten. Szent Márton nyomait, működésének főbb helyszíneit, emlékhelyeit járták be a küldöttség tagjai, másrészt megbeszélések is zajlottak a közelgő Szent Márton-emlékévvel kapcsolatban. Az esemény alkalmat adott arra is, hogy Serge Babary, Tours polgármestere és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hivatalos formában találkozzon.

A városok polgármesterei mellett Magyarország párizsi nagykövete, Károlyi György, valamint a vezető konzul, a szombathelyi származású Lengyel Zita, illetve hazánk tiszteletbeli tours-i konzulja is részt vett a megbeszélésen. Másrészt egyházi vezetők, valamint a két város szervezeteinek irányítói is jelen voltak. A tárgyaláson történteket Szombathely polgármestere így foglalta össze: – Szombathely és Tours egyaránt készül a jubileumra, ez a találkozó mindkét fél számára kiemelt jelentőségű volt. A megbeszélésen döntően a Szent Márton-emlékévről volt szó. Egyeztettük az előttünk álló programokat, egy készülő nagyszabású kiállítás szervezésének részleteit. Arról is megállapodtunk, hogy közösen kezdeményezzük a Szent Márton-útvonal felvételét az UNESCO világörökségi listájára. Szombathelyen a már meglévő Via Sancti Martini útvonal teljes kiépítése és továbbfejlesztése jelent kiemelt feladatot ezzel kapcsolatban - mondta. A szombathelyi delegáció ezután csatlakozott a zarándokokhoz. Szombathely polgármesterét és a küldöttség többi tagját olyan helyszínekre is elkalauzolták tours-i vendéglátóik, amelyek részben zártak a nagyközönség előtt.

Serge Babary, Tours polgármestere beszél a találkozón. Dr. Puskás Tivadar több szombathelyi méltósággal érkezett 
Fotó: Szombathelyi Önkormányzat

- A két város magas szintű delegációjának megbeszélésein illusztris személyiségek is jelen voltak. A városok polgármesterei mellett Magyarország párizsi nagykövete, Károlyi György, valamint a vezető konzul, a szombathelyi származású Lengyel Zita, illetve hazánk tiszteletbeli tours-i konzulja is részt vett a megbeszélésen. Másrészt egyházi vezetők,  valamint a két város szervezeteinek irányítói is jelen voltak. Francia részről a Tours-i Magyar Baráti társaság képviselői, míg szombathelyi részről a Szent Márton Iroda vezetője is részt vett a tárgyaláson.

A szombathelyi egyházmegye által szervezett zarándoklatot Veres András megyéspüspök és Aubertin érsek közösen nyitotta meg abban a tours-i Szent Márton bazilikában, amelyet a Savaria szülöttének, Szent Márton sírhelye fölé emeltek. A hivatalos ünnepségek mellett több más esemény is szerepelt a szombathelyi küldöttség programjában. Szombathely polgármesterét és a küldöttség többi tagját olyan helyszínekre is elkalauzolták tours-i vendéglátóik, amelyek részben zártak a nagyközönség előtt. Ősi templomi falak között vettek részt szentmisén, régi kolostort látogattak meg, és zajló ásatást is megtekintettek.  „Szent Márton szellemiségét kell továbbadnunk városunk polgárainak. Szeretném, ha minden szombathelyi tudná, hogy Szent Márton városunk szülötte. Azt is szeretnénk, hogy ha valahol Európában meghallják Szent Márton nevét, akkor arról mindenkinek jusson eszébe Szombathely, Savaria.  A tours-i látogatásunkon elért eredmények jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy sikerre vigyük a fenti célunkat” – mondta dr. Puskás Tivadar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!