Szombathely

2015.09.29. 15:13

Űrhajós is lehet még vagy antropológus – most a szombathelyi Váci-iskolának gyűjt nemzetközi rajzsikereket

Szombathely – Japán rajzpályázaton érte el legutóbbi sikerét Apró Janka. A kislány munkája 28 ezer pályamű között nyert. Janka a Váci-iskola kiválósága, pedig még csak negyedikes. A piros a kedvenc színe és a képzőművészeti karrier mellett akár űrhajós, kereskedő, gyöngyhalász vagy antropológus is lenne.

Bakos Ágnes

Nagyon szeret embereket rajzolni, élőlényeket, mert azok érdekesek – mondta munkáiról Apró Janka. Arckifejezéseket szívesen ábrázol a papíron, sőt vásznon is, és azt is szereti, amikor elengedheti a fantáziáját, például repülő embert képzelhet és ábrázolhat egy mese illusztrációjának.

Táncos rajzával ért el óriási sikert a lány: 95 ország diákjai közül került a legjobbak közé. 18. alkalommal hirdették meg Japán Kanagawa prefektúrájában a képzőművészeti pályázatot, ahonnan az elismerést hozta a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának. Magyarországról vele együtt öt tanulót díjazott a zsűri.

– Ez volt az első színes monotípiám. Néptáncosokat kellett rajzolni, egyforma ruhában és egyforma mozdulattal. Öt táncost kellett rajzolni, de nem egy sorban, hanem hármat az előtérbe, kettőt pedig a háttérbe – mondta el Janka a díjnyertes munkájáról.

Persze nem „véletlenül” került a japán ítészek elé Janka munkája. Vörös Lívia évek óta menedzseli tehetséges diákjai alkotásait.

– Minden rajzórán dolgozunk a meghatározott tematika szerint, aztán a jól sikerült rajzokat elteszem és ha látok megfelelő pályázatot, akkor az összegyűjtött rajzok közül válogatok – mondta el Vörös Lívia.

Az elmúlt években sok kiíróval lett közvetlen kapcsolata az iskolának, például a Kanagawa prefektúrában meghirdetett hagyományos pályázatra már az első verseny óta küld munkákat Vörös Lívia. De van állandó németországi, volt korábban indiai kiírás, aminek rendszeres résztvevői voltak a vácis rajzosok. Meg persze a világháló sokat segít: a folyamatos pályázatfigyelés is a tanárnő munkája.

Sokszor előfordul, hogy a kontinensre, olykor világra szóló pályázatoknál nagy az átfutási idő – Janka japán elismerése például másfél évvel ezelőtti beküldés eredménye.

– A legextrémebb egy észak-európai pályázat volt, akkor egy nyolcadikosom munkáját küldtük be, folyt a bírálat, majd eredményt hirdettek, de az ünnepségre nem tudott elmenni, mert éppen érettségizett – mesélte Vörös Lívia.

A pályázati sikerek fontos visszajelzések Jankának is – mondta el a kislány, aki nemcsak a rajzórákon és külön foglalkozásokon alkot, hanem otthon is. A napokban például vászonra festett: egy gyönyörű madarat, mintegy szorgalmi feladatként – persze az az alkotás is talonban van már, a tanárnő fiókjában, a megfelelő pályázati kiírásra várva.

Janka annyira sikeres, hogy már harmadik osztályosként megkapta az iskola kiválósága díjat, amit évente három diáknak ítélnek meg, de nem jellemző, hogy alsósok kapják. Persze nem csak az elismerésekért alkot a kislány, hanem mert nagyon szereti.

– A pasztellkréta az egyik kedvenc eszközöm, mert jól lehet dolgozni a színekkel, könnyen lehet keverni – mondta el Janka az alkotás kulisszatitkairól.

A mosolygós, kedves lány nagyon színes egyéniség. A lágyság és pasztell-karakter szépen látszik a munkáin.

– Amikor kicsi voltam, akkor a kedvenc színem a rózsaszín volt, gondolom, mint minden lánynak. Most a piros. Azt sokszor használjuk, sok mindent lehet vele színezni, monotípiához is használni. Meg az tetszik a pirosban, hogy sokféle gazdag árnyalata van.

A tűfilc technikája érdekli nagyon Jankát: amikor a filccel dolgozik a papíron és elmossa a vonalakat, sejtelmes alkotások, árnyékok születhetnek. Az olajfesték és az olajpasztell technikáját is szeretné minél jobban elsajátítani.

A legrosszabb és legkézenfekvőbb kérdés egy negyedikestől: mi leszel, ha nagy leszel?

– A rajzzal kapcsolatos munkát szeretnék, meg mellé egy másikat: antropológus, orvos, író, világkereskedő, felfedező. Űrhajós, meg gyöngyhalász is akartam lenni, olyan, aki 5-6 percig bírja levegő nélkül és kagylókból gyöngyöt gyűjteni, de anyukám mondta, hogy olyanok csak férfiak lehetnek – fejtette ki a távolabbi jövő terveit Janka.

A gyöngyhalászattal nem, de a képzőművészeti technikák rejtelmeivel folyamatosan ismerkedhet Janka és a vácis rajzosok. Ami nem fér bele a rajzórába, azzal a műhelyekben, alkotótáborok alkalmával dolgozhatnak, mint a linómetszés vagy a batikolás. És persze most is vannak folyamatban pályázatok: Németországból, Bulgáriából is vár eredményeket Vörös Lívia tanárnő, és néhány héten belül egy újabb, nívós, japán kiírás eredményére derül fény.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!