Szombathely

2015.10.07. 15:33

"A multikulturális Európa modellje megbukott" -Nógrádi György Szombathelyen beszélt a migránskérdésről

Európa a 24. órában van a migránskérdést illetően, sürgős megoldás kell - mondta Nógrádi György szombathelyi előadásában.

A hagyományos európai kultúra végveszélyben van - tette hozzá a Corvinus Egyetem tanára, biztonságpolitikai szakértő, aki a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége meghívására érkezett a megyeszékhelyre.

Idén másodszor érkezett Szombathelyre Nógrádi György, hogy egy mindenkit érintő és érdeklő aktuális témáról, a migrációs válságról tartson előadást a Megyeházán. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy az eredetileg a Címerterembe tervezett programot a nagyobb befogadóképességű díszterembe helyezték át. Teljesen megteltek a széksorok. Jelen volt Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Puskás Tivadar polgármester. Dr. Kondor János elnök friss statisztikai adatokkal szolgált: ma éjfélig 324  ezer 53 migráns lépte át a magyar határt. 2014-ben ez a szám egész évben 44 ezer volt.

Nógrádi György kezdésként felvázolta a világpolitikai viszonyokat. Továbbra is három főszereplő van a porondon: az USA, amelynek az utóbbi időben felértékelődött a közel-keleti és európai politikája, de az elnökválasztásig nem lép Szíria kérdésében; Kína, amely nem ismeri el tengeri határait, és a területszerzés a legfőbb célja; és Oroszország, amely számára Európa létfontosságú partner, és komolyan érinti a migránsválság olyan tekintetben, hogy hamarosan ukránok tízezrei vándorolnak ki a nyomor miatt nyugat felé.

Az Iszlám Állam (ISIS) veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb az Al Kaidánál, mert egy állam áll mögötte nyolcmillió lakossal, és Nagy-Britannia nagyságú területtel, valamint bevétellel is rendelkezik - mutatott rá. Csak Németországban több száz olyan ott élő emberről tudnak, aki részt vett ISIS kivégzéseken.

Németországról hosszabban is beszélt. Mint mondta: Angela Merkel több kijelentésével is elvetette a sulykot, a német lakosság fele nem akar migránsokat az országba. Naponta tízezren érkeznek, ennyi embert lehetetlen ellenőrizni, ezért komoly a biztonságpolitikai kockázat. Pártja népszerűsége esik, a kancellárnak még sincsenek igazi kihívói, politikai ellenfeleit ugyanis ügyesen félreállította. Két év múlva lesznek választások, amikről ma még nem tudni, miképpen alakulnak majd. A kvalifikált, nyelveket beszélő diplomásokért harc megy, a többiekre azonban nincs szükség. Németország a migránsok negyven százalékát engedi letelepedni - mondta a szakértő. Felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban 2030-ra 30 százalékra nő a nem németajkúak aránya. A multikulturális Európa modellje megbukott, a bevándorlók nem tudnak és nem is akarnak integrálódni - tette hozzá.

Szíriából négymillió menekült jött el eddig, többségük Törökországban, Jordániában és Libanonban él. A törökök visszafogadják a Görögország által kitoloncolt menekülteket, cserébe pénzt kérnek és uniós tagságot, utóbbi lehetetlen - hívta fel a figyelmet Nógrádi György. Rámutatott: a migránsok nem szállnak partra a Földközi-tenger nyugati medencéjében, mert a franciák lezárták a határaikat. A megoldás: szárazföldi erőkkel szét kell verni az Iszlám Államot, rendet tenni Szíriában, és visszaküldeni a menekülteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!