Szombathely

2015.11.17. 16:43

Amikor még állt a régi Kálvária templom

Szombathely – Egy 1800-as évek végi fotót hasonlítunk össze egy napjainkban készített felvétellel a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár jóvoltából.

Kelemen Attila

 

A szombathelyi Kálvária templom építésének ideje máig ismeretlen, ám az első írásos emlék 1757-ben tesz rá utalást. Előbb fa, majd kőből készült kápolna szolgált szentmise céljára. Többször át lett építve, legutóbb 1905-ben volt egy nagyobb átalakítás. Akkor az egytornyú templomot kéttornyúvá alakították Brenner János építész tervei alapján gótikus támpillérekkel megtámasztva. (Az új kápolnát ma már eltakarják a domb oldalában lévő fák.)

A karmelita nővérek ugyanebben az évben építették a kolostort és vették át a templomot. 1910-ben Fichtacher Alajos szombathelyi asztalos készítette a templom ma is meglévő padjait, mindegyikre rávésve a karmeliták címerét. A Kálvária történelmileg is érdekes, ugyanis feltehetően ennek a dombnak az oldalában lehetett egykoron Savaria teátruma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!