Szombathely

2016.02.17. 15:27

Így élnek a sérült emberek - speciális filmes konferenciát tartottak Szombathelyen

Első alkalommal rendeztek speciális filmes konferenciát és vetítést Szombathelyen azzal a céllal, hogy megmutassák, milyen lehetőségeket rejt a filmkészítés a fogyatékkal élő emberek számára. Kilenc filmet láthattak az érdeklődők, mind más szempontból mutatja be a sérültek világát.

Médiaközpont

Neked mit jelent a szeretet? - ezt a kérdést tette fel Vass Sándor, aki a püspökladányi Napfényes Sziget Integrált Intézmény ellátottjaként társaival készített díjnyertes filmet a budapesti speciális függetlenfilmszemlére. Az alkotó maga is fogyatékkal él, nehezen kommunikál, számára a film a legmegfelelőbb nyelv az önkifejezéshez. "Nagyon nehéz dolgot dobtunk fel az ellátottainknak, mert ha jobban belegondoltunk, mi sem tudtuk megfogalmazni, hogy mit jelent számunkra a szeretet. Furcsamód mindenki nagyon jól tudott válaszolni. Volt, aki az édesanyja vagy a barátja iránti szeretetét fogalmazta meg, mások a segítést, a szófogadást említették. Minden válasz egy-egy sajátos megközelítés volt" - mondta el Hajdú Lajos, az integrált intézmény vezetője, aki sokat segített a film elkészítésében. Egyebek mellett ezt az alkotást is láthatták az érdeklődők a Speciális mozi című szombathelyi rendezvényen, amelyet a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület és a Nyugat-magyarországi Egyetem pedagógiai szolgáltató központja közösen szervezett. Az volt a cél, hogy érzékenyítsék a társadalmat a fogyatékkal élő emberek iránt. "Mi is ugyanazért a célért dolgozunk, amiért a mozgókép egyesület. Azért, hogy a fogyatékkal élők is integrálódjanak a társadalomba, legyenek hasznos, boldog tagjai minden más polgárral együtt. Ehhez kiváló eszköz a művészet, a filmművészet pedig különösképpen" - magyarázta dr. Iker János, a pedagógiai központ főigazgatója.

(fotó: Médiaközpont)

A filmeken keresztül az egészséges emberek bepillanthatnak sérült társaik világába, a fogyatékkal élők pedig kifejezhetik gondolataikat, és alkotó tevékenységet folytathatnak, ami fejleszti őket, akár állapotukon is javíthat. "Ezek a filmek, etűdök, portrék mind a saját életüket mutatják be. A film ebben a helyzetben olyan, mint egy kapu, ami sok esetben érdekes és titokzatos világot tár elénk" - fogalmazott Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke.

A délelőtti programban olyan filmes szakemberek tartottak előadásokat az egyetemen, mint Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója, dr. Murai András filmtörténész, dr. Radványi Katalin, az ELTE tanára vagy Janisch Attila filmrendező.

Délután az őszi speciális filmszemlére érkezett 42 alkotás közül a kilenc legjobbat vetítették le a Savaria moziban. Az érdeklődők láthatták a rumi Könyves Ferenc és Rózsa Sándor Hódító lódító című filmjét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!