Szombathely

2016.02.23. 19:52

Szent Mártonról szól ez az év Szombathelyen - 143 egyházi és világi esemény szerepel a friss programfüzetben

Szombathely - Színházi ősbemutató, kiállítás, konferencia, családi és sportprogramok, zarándoklatok is szerepelnek a Szent Márton Jubileumi Emlékév rendezvényeinek sorában. Sajtótájékoztatón mutatták be a frissen megjelent programfüzetet, amelyben 143 egyházi és világi esemény szerepel.

Médiaközpont

A Brenner János Általános Iskola színjátszói elevenítették fel Szent Márton életének egyik legismertebb mozzanatát, a köpenymegosztás jelenetét, amely az irgalmasság és a segítés szimbólumává emelte a Savariában 1700 évvel ezelőtt született szentet. A magyar kormány, a szombathelyi önkormányzat és az egyházmegye összefogásával méltó ünnepségsorozat kezdődött 2016-ban. - Szent Márton 1700 évvel ezelőtt itt, Szombathelyen született. A célunk az, hogy ha valaki meghallja a világban Szent Márton nevét, akkor az jusson eszébe, hogy itt született Szombathelyen - mondta el dr. Puskás Tivadar polgármester.

A kormány a programok megvalósítására 800 millió forintot, míg a Szent Márton Terv fejlesztéseire ötmilliárd forintot biztosított a város számára. Az anyagi előnyökön túl a lelki javakra is leg-alább akkora hangsúly jut ebben az évben.

- Az a programsorozat, amely 2016-ot jellemzi Szombathelyen, illetve szerte az országban, rámutat arra az igényre, arra a fontos feladatra, amelyet Szent Márton egész életén keresztül képviselt, ez nagyon fontos itt Magyarországon, sőt Európán belül is. Ez a keresztény értékeknek és a cselekvő szeretetnek a megerősítése. Ha a mártoni tanítás az emberek mindennapjainak, gondolkodásának részévé válik, akkor minden támogatást megért, amelyet a programokra eddig adott a kormány - értékelt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

fotó: Médiaközpont

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a város gazdasága, kulturális és társadalmi élete rohamléptekkel fejlődik, Szombathely ismét a „nyugat királynőjévé” válhat.

- A Szent Márton-év programjai lelki értelemben is megerősíthetik az itteni közösséget. Már kora tavasszal jelentős számú zarándokot várnak a városba, addigra befejeződnek az egyházi beruházások - mondta dr. Veres András megyés püspök. Hozzátette: júliusban kétnapos programsorozatot szerveznek, amely az év legnagyobb egyházi eseménye. Meghívták az egész püspöki konferenciát, a kormány tagjait, és a Kárpát-medencéből azon plébániákat, amelyek Szent Márton oltalma alatt élnek. Két hét múlva a Weöres Sándor Színházban bemutatják a Köpönyeg és palást című darabot, amely kifejezetten az emlékévre íródott. Szeptemberben családi sportnapot, novemberben nagyszabású konferenciát szerveznek.

A tervezett pápalátogatás kapcsán elhangzott: még nem született döntés arról, hogy a Szentatya eleget tesz-e a szombathelyiek meghívásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!