Szombathely

2016.05.21. 15:45

Kis magyar leckék olasz diákoknak, ízelítő a hazai vendéglátásból

SZOMBATHELY - Milyen egy magyar gyógygödör ? Hogyan ehetjük magunkat pukkadásig egy középkori lakomán vagy lángossal a piacon? Milyen a naplemente városunk zöld szívében, a Csónakázó-tónál? Ezek a leckék is szerepeltek a Lecco városából érkezett olasz fiatalok hatnapos tanrendjében , amit magyar vendéglátóik, a bolyaisok írtak számukra.

Merklin Tímea

A magyar kultúrával való barátkozás alapélménye az volt, hogy családoknál kaptak szállást, és a vendéglátó NymE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium Itália-mániás tanulóival együtt tölthették el azt az egy hetet, amit az intézmény leccói cserediákprogramja keretében kaptak. A szervező Roznárné dr. Kun Csilla és Darab Laura volt.

Az utolsó napot Budapesten töltötték együtt az olasz és a magyar diákok, a Margitsziget sem maradt ki Fotó:Bolyai iskola

Óralátogatások, nyelvórák, sportversenyek, kincsvadászat, közös városnézés, séta a Csónakázó-tónál olasz nyelvű idegenvezetéssel - mindez csak a bemelegítés volt a nagy utazáshoz, amit szenzációs lángosparti nyitott a szombathelyi piacon. Onnan ugyanis egyenesen a Balatonhoz kirándult a csapat: megnézték Sümeg várát, a múzeumot, majd három fogást ettek végig kézzel , evőeszköz nélkül a középkori lakomán. Tihanyban nemcsak az apátság volt a cél, hanem az Ekhó-domb is, mert a visszhang kipróbálása is felejthetetlen játék. Balatonfüreden a reformkori városközpontban sétáltak, majd végig a Nobel-díjas indiai költőről elnevezett Tagore sétányon. A mólón töltött szabadidő után a diákok visszatértek Szombathelyre, majd másnap Sopronba látogattak, ahol a Dottó kisvasúttal nézték meg a belvárost, majd a gyógygödörben vették magukhoz a további vidám élethez nélkülözhetetlen táplálékot.

Az utolsó napot Budapesten töltötték együtt az olasz és a magyar diákok. A Csiri Ifjúsági és Szabadidős Egyesület Ismerd meg Fővárosod! című hétórás programjában benne volt a Budai Vár: Magyarság Háza kiállításának megtekintése, nem maradhatott ki a libegőzés, a Vörösmarty tér, a Gellért tér, a Szabadság híd, a kivilágított esti Budapest és a romantikus piknik egy tetőteraszon. Az olasz gyerekek magyar sütiket kaptak elemózsiául a hazaútra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!