Szombathely

2016.06.11. 16:38

Apátságok és kézművesek kínálják portékáikat a szombathelyi Fő téren

A vásárok szinte már elengedhetetlen részei a fesztiváloknak. A hétvégi Szent Márton Fesztivál részeként a magyar apátságok is bemutatják termékeiket a Fő téri vásárban.

Vadas Krisztina

Igazán hangulatos módon indítják a Szent Márton emlékév nyári programsorozatát a vasi megyeszékhelyen. Háromnapos fesztivált szerveztek Szombathely híres szülöttének tiszteletére, melynek keretében vásár is nyílt a Fő téren.

Szombat reggel nyitotta meg kapuit a Szent Márton-vásár Szombathelyen. Az árusok szorgosan pakolták a pultokra gondosan, saját kezűleg készített portékáikat.

Nem véletlen az sem, hogy Klostermarkt-nak nevezték el. Ezzel is jelölik, hogy ez a vásár egy dologban különlegesebb, mint az eddigiek:most a jól megszokott vásárfiák közt megtalálhatók öt magyar kolostor és apátság termékei is.

Ilyen például a Zirci Apátsági Sör, amiből háromfélét is kóstolhatnak az érdeklődők. Egy pils, egy belga és egy búzasör szerepel a kínálatban. Ám mint megtudtuk, magát a sörfőzést nem a szerzetesek végzik - a kolostorok, apátságok sörfőző mesterei a történelem során mindig világi emberek voltak.

Kiss Vivien és Varga Jázmin szívesebben játszottak az Agora Kulturális Központ jóvoltából felállított Márton-játékokkal. Lehetett lovacskázni és libázni is. Aki pedig nagyon beleélte magát Szent Márton legendájába, a fotózkodós falaknál maga is Mártonná válhatott néhány percre.

A vásári kínálatban mindenki találhatott kedvére valót. A kofák többek közt fonott kosarakat, kézműves szappanokat, kegytárgyakat, könyveket, lekvárokat és gyógyfüveket kínáltak a vásározóknak, de volt kerámia és hímzés is a választékban.

A szombathelyi Orbán Róbert a Szent Márton Európai Kulturális útvonalat mutatta be standjánál. - Olyan kiadványokkal várom az érdeklődőket, amik Szent Mártonhoz kötődnek. A standon hozzájuthatnak a vendégek például a történelmi sétaútvonal térképéhez is - mondta.

A vásári forgatagban találkoztunk Terplán Judittal is, aki lelkesen nézegette a különböző kézzel készített tárgyakat.

- Csodálatos dolgok az ilyen rendezvények, mert összehozzák az embereket. Itt az emberek sokféle dolgot láthatnak, például azt, hogy más emberek mivel foglalkoznak. Csodálatos élmény, ahogy az emberek nézelődnek, lazítanak, és a legjobb, hogy ehhez még nem is kell sokat utazniuk. Külön öröm nézni, hogy a gyerekek hogy élvezik - emelte ki.

Délutántól a színpadon is felpezsdült az élet: különböző színes-zenés előadásokkal szórakoztatták a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!