Szombathely

2016.06.25. 08:21

Szépséges szörnyek az arborétumban

Tündéri lepkék és rovar szörnyek címmel nyílt kiállítás Kiss Szilárd gyűjteményéből a Kámoni Arborétumban. A megnyitó családi rendezvény volt: mókával, zenével, pattogatott kukoricával és cseresznyével várták a gyerekeket és a felnőtteket. Pluszban kis meglepetés is várta a kicsiket.

Tóth Tímea

Kiss Szilárd időről időre bemutatja „szépséges szörnyetegjeit” Szombathelyen, különböző helyszíneken, hogy mind több érdeklődő láthassa a különleges lepkéket és rovarokat. Hétéves kora óta gyűjtő, eleinte mindent hazavitt: kétlábút, négylábút, nyolclábút, de láb nélküli, sziszegő állatokat is, az édesanyja „örömére”. A szülei úgy döntöttek, lepkékkel kapcsolatos könyveket vesznek neki, a legjobb az lesz, ha ezekre „szakosodik”. A hobbi felnőttként is megmaradt.

Kiss Szilárd gyerekkori hobbija felnőttként is megmaradt, gyűjteményét és az élő rovarokat időről időre bemutatja a nagyközönségnek (Fotó: Tóth Tímea)

- Kicsit „bogaras” vagyok - mondta nevetve a megnyitón, ahol sztorikat is mesélt: amikor például felbukkant a hálójával az Őrségben, rászólt egy helybeli, hogy „Itt nem lehet ám halászni!”, és ő mondta, hogy nem halászni jött, hanem lepkéket gyűjt, nagyon nagy megrökönyödéssel fogadták a választ. Korábban élsportolóként a világ távoli helyeire is eljutott, egyszer megkérdezték tőle: „Eszed?” „Nem.” „Akkor miért gyűjtöd?”

- Ez az ember csak fehérjeforrásnak látta a rovarokat. Ami nekünk most furcsa, de eljöhet az idő, hogy mi sem úgy nézünk rájuk, mint egzotikus utazások emlékeire, hanem a rovarok váltják ki a fehérjeszükségletünket, Ázsiában ma is népszerű eledel.

A megnyitón Takács Dániel bábjátékos, a Mesebolt Bábszínház társulatának tagja szórakoztatta a közönséget, énekelt például a százlábúról, ami - legalábbis dalban - a gyerekek egyik kedvence.

Kiss Szilárd az alkalomra még élő sáskákat is hozott, ki lehetett venni egyet-egyet a lakhelyükről, és a bátor gyerekek akár a karjukon sétáltathatták őket. Akadt is vállalkozó bőven.

A kiállítás egészen július 31-ig nézhető meg, a lepkék mellett érdemes sétálni is a fantasztikus természeti környezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!