Szombathely

2016.07.09. 15:27

Minden éremnek két oldala van, a Szent Márton Emlékérméknek is - Fizethet is vele

Szombathely – Újabb tárgyi emlék készült Szent Márton előtt tisztelegve: hivatalosan és ünnepélyesen kibocsátották a Szent Márton Emlékérméket. Lámpafüggő és a köpönyegmegosztás, valamint a szombathelyi Szent Márton templom és Márton jó cselekedete látható rajtuk.

Bakos Ágnes

– Az érméknek két oldala van, ezeknek is. Egy szombathelyi és egy egyetemes oldala – mutatta be a pénzeket Szommer Ildikó, a Szent Márton érmék tematikai szakértője a Szent Márton Találkozón.

A Magyar Nemzeti Bank adta ki a két érmét, Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából.

Az egyik egy 10 ezer forintos ezüst, a másik egy 2 ezer forintos címletű színesfém emlékérme.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A 10 ezer forint névértékű emlékpénzt Lebó Ferenc tervezte, az előlap fő motívuma egy Savariából, valószínűleg Szent Márton korából származó ókeresztény lámpafüggesztő, amelyet ma a Savaria Múzeum őriz. A lámpatartóval kapcsolatban a fényt, a fény üzenetét emelte ki az érmebemutatás alkalmával Maurer Péter, a Szent Márton Találkozó egyházmegyei főkoordinátora. A Szent Márton temető helyén került elő a függő. A 10 ezer forintos érme hátoldala Szent Márton egyik legismertebb cselekedetét, a köpönyegmegosztást jeleníti meg egy ólomüveg-ablakábrázolás felidézésével.

fotó: Bakos Ágnes

A 2 ezer forint névértékű színesfém emlékpénzt Tóth Zoltán tervezte. Előlapján a szombathelyi Szent Márton templom homlokzatának és tornyának részlete látható, a hátoldalon pedig Szent Márton ábrázolása szerepel: egy gyógyult beteg társaságában.

– Az antik Savaria, a középkori Sabaria egybeforrt Szent Márton nevével, minden kornak megvan az igénye és feladata az emlékek őrzésére és ápolására, ma az érmékkel gazdagodott az emlékek sora – foglalta össze Szommer Ildikó. Emblematikus jó cselekedeteknek nevezte a pénzeken megjelenített Szent Márton-motívumokat.

– A Magyar Nemzeti Bank alaptörvényben rögzített kötelessége a fizetőeszközök kibocsátása és 1968 óta készülnek érmék nemzeti, egyházi és nemzetközi események tiszteletére és alkalmából – mondta el Kandrács Csaba, a jegybank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett, hogy törvényes fizetőeszközök a Szent Márton emlékérmék, névértéken bocsátották azokat forgalomba.

A 10 ezer forintos emlékpénzből tükörfényes kivitelben 5 ezer darab, a 2 ezer forintos címletű pénzből selyemfényes kivitelben 10 ezer darab készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!