Szombathely

2016.07.09. 07:48

Mit adott a Szent Márton Terv?

Szombathely - Ami a rendezvényeket illeti, ez a Szent Márton találkozó hétvégéje, a jubileumi Szent Márton Év csúcspontja Szombathelyen. Arra voltunk kíváncsiak, hol tart az egyházmegye jubileumhoz kapcsolódó nagyszabású beruházási projektje?

Némethy Mária

Nagy valószínűséggel állítható: Szombathely az egyetlen olyan település hazánkban, ahol a katolikus egyház elindulása óta, közel 2000 éve Krisztus követői élnek és imádkoznak mind a mai napig. Az idén ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Európa egyik legismertebb szentje a mai Szombathely területén, Savariában született 316-ban.

A magyar kormány a 2016-os esztendőt Szent Márton Emlékévnek nyilvánította, a jubileumhoz nagyszabású fejlesztések kapcsolódnak. A Szent Márton Terv keretében a Szombathelyi Egyházmegye is kapott 2,5 milliárd forint támogatást ingatlanok felújítására. Hol tart a Szent Márton jubileumi év projektje?

A projekt révén teljesen megújult az egyházmegye szíve: a székesegyház, a püspöki palota, a Brenner kollégium és a Mindszenty tér (Fotó: Némethy Mária)

- A befejezésnél tartunk, már mindenütt elkezdődtek az idénre tervezett létesítmények műszaki átadása - válaszolta kérdésünkre Andorka Miklós, a Szombathelyi Egyházmegye főépítésze.

2015 februárjában indult a nagyszabású projekt. Ennek keretében megújult a város egyik fő nevezetessége, a Szent Márton-templom is, amely a helyi hagyomány szerint azon a helyen épült, ahol Szent Márton meglátta a napvilágot. A templom és a temető területén az ókori Savaria ókeresztényei temetkeztek.

Dr. Veres András megyéspüspök tavaly novemberben szentelte fel a megújult templomot, amelynek a tetőzete mellett a homlokzatát is felújították, a belső tér új festést kapott, megújult a világítás, hangosítás, üvegajtót szereltek fel, restaurátorok dolgoztak a szobrok, festmények megújításán. Új liturgikus teret kapott a templom, restaurálták a főoltárt, az öt mellék-oltárt és a szószéket is.

Teljesen megújult a Szombathelyi Egyházmegye szíve, központja: a püspöki székesegyház, a Püspöki Palota, a Brenner János Kollégium - az egykori papi szeminárium épülete - és az épületek közti Mindszenty tér is.

A székesegyház tornyaiban kilátót és kiállítótereket alakítottak ki, hogy a Szombathelyre látogató turisták számára ezzel is növeljék a város vonzerejét. Páratlan élmény onnan körülnézni, hiszen több mint negyven méterről valóban pazar kilátás nyílik a városra, a távolban a Kőszegi-hegység vonulataira. (A tornyok belső részei még a második világháborús bombázások nyomait viselték magukon.) A Szent Márton Terv keretében alakították át a székesegyházban a Madonna-kápolnát, amelyben teljesen új belső tér alakult ki és restaurálták a mennyezeti és falfreskókat is.

A jubileumi Szent Márton-évre megújult a szombathelyi székesegyház főbejárata is. A díszkaput Veres András megyéspüspök áldotta meg december 13-án, az irgalmasság szentéve egyházmegyei megnyitásakor. A bronzkapuval egyúttal maradandó emléket állítottak a jubileumi Szent Márton-évnek is.

- Veres Gábor szobrászművész alkotása művészeti értékében oly csodás, hogy akár a Vatikánban is megállná a helyét - hangsúlyozta a szentmisén dr. Veres András. A bronzkapu egyben az irgalmasság kapuja is lett az egyházmegyében a szentév folyamán.

A XVIII. század végének építészeti, kulturális és képzőművészeti szépségeit őrzi a szombathelyi püspöki palota, amelynek teljes homlokzata, tetőfedése megújult, megtörtént a nyílászárók cseréje is. Egy nagyszabású helyreállítás is történt benne, hiszen az épület 1945 márciusában lebombázott szárnyát újjáépítették. Abban látogatóközpontot alakítanak ki, ezzel bemutathatóvá téve az épület belső tereinek értékeit.

Aki arra jár, láthatja, hogy megszépült, átalakult a székesegyház előtti Mindszenty József tér is.

A 2,5 milliárd forintos projekt tehát a vége felé közeledik. Arra kérem az egyházmegyei főépítészt, Andorka Miklóst, hogy összegezze a jelentőségét: - Ilyen intenzív, rövid határidőn belüli, sokrétű felújítási projekt még nem valósult meg az egyházmegyénkben. Remélem ennek eredménye is méltó a jubileumi évhez, Szent Márton örökségéhez.

A szakember arról is beszél, hogy az épületek megújult homlokzatához, tetőfedéséhez úgy harminc-ötven évig várhatóan nem kell hozzányúlni. De arról is szót váltunk, hogy a felújítási munkák még teljesen nem fejeződtek be, a Szombathelyi Egyházmegyében még mindig akadnak felújításra, korszerűsítésre váró épületek.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!