Szombathely

2016.08.28. 19:00

A hercegnek nincs inasa - Esterházy Antal herceg volt a karnevál díszvendége

Szombathely - A történelmi játékok egyik legfényesebb programpontján, a felvonuláson Esterházy Antal herceg is részt vett. Feleségével, az ukrán származású Svetlana hercegnével egy barokk hintóról integetett a karneválozóknak. A főméltóság pihenőidejében szívesen nyilatkozott lapunknak.

Keszey Ágnes

Júniusban Szombathely volt a díszvendége a fertődi Múzeumok Éjszakája programnak. A két város közötti együttműködés azóta egyre erősebb. Az Eszterháza Központ és az Esterházy-kastély a Savaria Történelmi Karneválon is képviseltette magát. Nemcsak a belvárosban felállított barokk sarok, de a Gayer parkban berendezett gyermekkuckó is népszerű volt az ünneplők körében. A herceg rövid látogatást tett a Történelmi Témaparkban, találkozott a város vezetőivel, és a megbeszélt időpontban az interjú helyszínére érkezett.

Közvetlenségével azonnal meghódította a rá várakozókat. Hűsítő és gyümölcs, meg frissen sült kürtőskalács is volt az asztalon, a herceg mégis az ajándékba kapott vasalt lángos iránt mutatott érdeklődést. A protokoll szabályait felrúgva papírtányérból, kézzel csipegettünk. 13. galántai Esterházy Antal járt már Szombathelyen, a karneváli hangulathoz foghatót azonban ezeken az utcákon még nem látott. Az együttműködéssel kapcsolatban elmondta: megtisztelő számukra, hogy ezen a jeles eseményen a fertődi kastély is bemutatkozhat. Míg a hercegné és kísérője teát rendelt, a herceg elmesélte, hogy rajong a brazil és az olasz feketéért, de ezúttal tejeskávét kért. Faggattam, hogyan kell megszólítani, milyen az élet a kastélyban, viselhet-e farmert az utcán, és van-e inasa. Nevetve fogadta, de cseppet sem lepődött meg a kérdéseken.

Esterházy Antal herceg dr. Puskás Tivadar polgármesterrel  Fotó: szombathely.hu

Fertődön már ismerik, máshol viszont azt szeretnék tudni, trónon ül-e, és van-e koronája. A hercegné hozzáfűzte: sokan azt is kétségbe vonják, hogy a világon élnek még hercegek. A kedélyes beszélgetés közben megtudtam, hogy Antal herceg a regatta szerelmese, és édesapjától örökölte az autóversenyzés iránti szenvedélyét. A híres papa Almásy Lászlóval járta végig azt az expedíciót, amelyről a nagy utazó Autóval Szudánban című könyvében számol be. A herceg tőlem is kérdezett, vajon tudom-e, hogy Almásy élt Szombathelyen. Tájékozottsága és közvetlensége megkapó. Az ablakból figyeltük a készülődő felvonulókat.

- Tudja, szívesen élnék a 18. században. A barokk kor szépsége lenyűgöző. De a család jövője az igazi felelősség. A fiam, Pál Antal harmincegy éves. Zömmel Bécsben él, pontosan tudja, mit várunk el tőle.

A herceg néhány évvel ezelőtt egy könyvet is megjelentetett, amelyben sok érdekességet tár az olvasók elé, a kötet sikeres volt. A karnevál után Eszterházára indult, majd Budapestre megy. Svetlana hercegné szerint férje szíve csücske a magyar főváros, de Brüsszelt is nagyon szereti. Antal herceg meghívott minket a fertődi kastélyba, maga vezet majd végig minket ősei otthonán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!