Szombathely

2016.08.09. 13:02

Hogyan válasszunk fülbevalót? - A letisztult, egyszerű formák a divatosak

A fülbevalók több évtizede keresett kiegészítők, nemre és korra való tekintet nélkül. Az évek során változatlanul népszerű maradt, ám később elterjedtek más formái is, mint például a piercingek. Megkérdeztük, vajon melyek az új trendek a testékszerek kedvelői között?

Rákos Bianka

Egy jól megválasztott ékszer javít a megjelenésünkön, és hozzáadhat valamit a kisugárzásunkhoz - ez az állítás a fülbevalókra különösen igaz. A testékszer korántsem a 20-21. század hóbortja. Akárcsak a tetoválás, már évezredekkel ezelőtt megjelent különböző kultúrákban, és úgy tűnik ma sem akar kimenni a divatból.

Benczenleitner Katalinnal beszélgettünk, aki Szombathelyen elsőként kezdett füllyukasztással foglalkozni.

- Harminchárom éve foglalkozom fülbevalókkal, tizenöt éve pedig piercingekkel, de úgy gondolom, egy kicsit sem csökkent a népszerűségük, csupán a divat más. A nők lelkesedése változatlan, ám mostanában nagyon kevés a férfi kuncsaftom, holott pár éve ők is  szívesen viseltek fülbevalót. A füllyukasztás nincs korhatárhoz kötve, már egészen kicsi gyermekeket is hozhatnak - tudtuk meg Katalintól.

Fotó: Elek Szilveszter

De mi alapján válasszunk? A jó fülbevaló nemcsak szép, hanem az arcformánkhoz is igazodik. Kerek arcnál például a hosszúkás, vékony, geometrikus formák az ideálisak, míg a szív alakú fejnél a lefelé szélesedő, csepp alakú darabok. Mielőtt választanánk, fontos, hogy tájékozódjunk, mi áll igazán jól nekünk .Katalin szerint a mostani divat egyszerű és letisztult, bár az aktuális sportesemények is befolyásolják, mit szeretnének a kuncsaftok.

- Az idei foci Eb idején sokan kértek futball-labda formájú fülbevalót, de a virágminta, illetve a gyerekek esetében a katicaforma is hódít. Friss sebnél fontos, hogy az ékszer ne legyen túl nagy, hiszen lehúzhatja a lyukat, a gyógyulás után érdemes csak más újdonságokat kipróbálni – mondta Katalin, majd hozzátette: a piercingeknél inkább csak a helyek változtak meg.

- Én kizárólag orr- és köldökpiercingeket készítek, de úgy hallottam, tetoválószalonokban sokan nem elégednek meg ezekkel a "hagyományos" testrészekkel. Manapság már vállba, karra, sőt vádlira is kérnek egy-egy ékszert. Ami mostanában még gyakori kérés, az a fül porcos területeinek az átlyukasztása, ahol a módszer ugyanaz, mint a fülcimpa lyukasztása esetében - hallottuk.

A szakértő szerint a testékszereknek kevés az egészségügyi kockázata, ráadásul a mai modern eszközökkel már gyorsan és fájdalommentesen is szert tehetünk rájuk.- A higiénia a legfontosabb, minden eljárást steril körülmények között végzek.

Törekedni kell a legjobb minőségű ékszerekre, különösen a piercingek esetében, hiszen nagy a gyulladás kockázata. Az ilyen ékszerek hypoallergén nikkel-, ólom-, kadmium- és kobaltmentesek, így az allergiás reakció is elkerülhető. A porcos lyukasztásnál az utókezelés kihagyhatatlan, és hosszabb a gyógyulási idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!