Szombathely

2016.08.24. 18:10

Ladik Katalin az Irokézből LennonOno-békedíjat kap

Budapest, Szombathely - Ladik Katalin is megkapja a Yoko Ono által alapított békedíjat. Átadó: John Lennon születésnapján.

Ölbei Lívia

Yoko Ono elsőként saját Facebook-oldalán tette közzé a hírt, aztán hamarosan hivatalos, Imaginepeace.com nevű weboldala is bejelentette, írta meg az artportal.hu, hogy a LennonOno Grant For Peace, vagyis LennonOno-békedíj idei díjazottainak egyike Ladik Katalin magyar képzőművész, performer, költő, színésznő. A díjat négyen kapják, Ladik Katalinon kívül Ai Wei Wei kínai képzőművész, Anisk Kapoor indiai-brit képzőművész és Olafur Eliasson dán-izlandi képzőművész. A díjátadót október 9-én, John Lennon születésnapján tartják meg Reykjavikban. Ebből az alkalomból az izlandi Videy szigetén egy műalkotás is megvalósul, az Imagine Peace Tower nevű fényoszlop, amely december 8-áig, Lennon halálának évfordulójáig működik majd. Az ötvenezer dolláros békedíjat Yoko Ono hozta létre 2002-ben, és az eddigi díjazottak között olyanok szerepeltek, mint az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet, vagy a Pussy Riot tagjai, Lady Gaga, vagy Jann Wenner, a Rolling Stone magazin alapítója. A díjat elsőként egy izraeli és egy palesztin képzőművész, Zvi Gold-stein, illetve Khalil Rabah kapta.

Ladik Katalin performerként Szombathelyen is megfordult Fotó: acb

A hírnek nemcsak azért örülhetünk, mert Ladik Katalin kiváló kortárs művész - aki ráadásul a szombathelyi Bloomsday-történet hőskorában, fénykorában személyesen is járt itt -, hanem azért is, mert a szombathelyi Irokéz Galéria és Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa, Pados Gábor szintén pontosan mérte föl a sokrétű Ladik Katalin-életmű értékét, minőségét a magyar kortárs képzőművészet és a neoavantgárd kontextusában: a budapesti acb Galéria nemrég rendezett Ladik-bemutatót. Ladik Katalin 1942-ben született Újvidéken. 1994 óta leginkább Budapesten él, de Újvidéken és Hvar szigetén is tartózkodik, illetve dolgozik. Ladik Katalin a 2017-es Documenta egyik meghívott művésze lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!