Szombathely

2016.10.12. 17:30

Családi nap Csimborasszó módra

Szombathely - Játékos családi napot szervezett a Csimborasszó Gyermekfejlesztést Támogató Alapítvány a Szent Márton Emlékévhez kapcsolódva október első hétvégéjén.

Tóth Kata

Van egy hegy az Andokban, úgy hívják, Chimborazo. Csúcsa a Föld középpontjától mért távolságot tekintve a legmagasabb pont. Aki a feljutással kacérkodik, a lehetetlent próbálja, egyre magasabbra kapaszkodva a fellegekben jár. És van egy magyar főnév - csimborasszó - tetőfokot jelent, valaminek a csúcsát, a netovábbját, a meghaladhatatlant. Találó névválasztás egy olyan gyermekgyógyászati és egészségügyi központ alapítványánál, ami gyerekek korai fejlesztését támogatja. Azért, hogy ezek a gyerekek - idézve az alapítvány és a gyermekközpont filozófiáját - megtalálhassák és megtapasztalhassák a bennük rejlő lehetőségek távlatait, felfedezhessék saját egyéni magaslataikat, saját csimborasszójukat.

Első családi napját tartotta az alapítvány a Szent Márton Emlékévhez kapcsolódva október első hétvégéjén. A meghívóban a gyerekeket arra biztatták, hogy feltétlenül hozzák magukkal beteg plüssállataikat, mert a nyuszikórházban meggyógyítják őket. A szülőknek előadásokkal készültek a szervezők - többek között a babamasszázsról, az iskolaérettség kérdéséről, a hiperaktivitásról, a gyermekkori beszédfejlődés zavarairól és az ortopédiáról gyógytornászszemmel.

Nem csak plüssállatok gyógyulhattak - a játékbabát is megvizsgálták, és sérült karját bekötözték az alapítvány családi napján. A képen dr. Gecse-Kálózi Patrícia, az alapítvány elnöke és kislánya, Nina. Fotó: Tóth Kata

A gyermekközpont Vízöntő utcai telephelyén, az aszfaltos pályán tartott megnyitó idején még a gyerekek és az idő sem melegedett be túlságosan, nem úgy, mint a következő órákban. Koczka Tibor alpolgármester, dr. Gecse-Kálózi Patrícia az alapítvány kuratóriumának elnöke és Simonné Pungor Mária gyógytornász is szót kértek a programkezdetkor. Beszédeikben kitértek arra, hogy a korai fejlesztésben részt vevő, a megszokottól eltérő fejlődésmenetű gyerekek mindannyian a határaikat keresgélik. Életminőségük a fejlesztés segítségével javul. Ehhez több szakember (gyermekorvos, gyógypedagógus, mozgásterapeuta) együttes munkájára van szükség, szem e-lőtt tartva a gyermek állapotát és a család igényeit, körülményeit.

Ölelő anyai karok apró gyermeklábakat tartanak Morosits Krisztián ajándék ceruzarajzán. Fotó: Morosits Krisztián

Morosits Krisztiánt is mikrofonhoz hívták a megnyitón. (Az egyházashollósi fiatalember rajzaiból kiállítás nyílt a Kámoni Arborétumban, amiről a Vas Népe is hírt adott.) Ceruzarajzai most a gyermekközpont folyosójára kerültek. Krisztián kifejezetten erre az alkalomra készített ajándék rajzzal kedveskedett a családi nap szervezőinek. Két ölelő anyai kar apró gyermeklábakat tart az alkotáson - a Csimborasszó Gyermekfejlesztést _Támogató Alapítvány saját logójaként használja majd a jövőben. A kora délutánig tartó rendezvényen kint és a benti termekben párhuzamosan zajlottak a programok, feladatok: TSMT-foglalkozások, vetített képes, interaktív  előadások, családi vetélkedők - a nyuszikórház pedig nem győzte gyógyítani kis plüssbetegeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!