Szombathely

2014.05.16. 07:04

Aki a szombathelyi Foucault-ingát mozgatja

Szombathely - Koltay Ferenc autószerelő nélkül nem jöhetett volna lendületbe a szombathelyi székesegyházban a Foucault-inga csütörtökön délelőtt.

Ölbei Lívia

Ő szerzi be az inga fölfüggesztésére szolgáló acélhuzalokat, ő mászik föl a székesegyház padlására – és ő fényesíti, polírozza Gothard Jenő 134 éves, kb. 30 kilós acélgolyóját is. Azok a kis fahengerek (fabábuk), amelyeket a golyó sorban hanyatt lök, a lánya régi rácsos kiságyából valók.

Koltay Ferenc a Szombathelyi Székesegyházért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának tagjaként került kapcsolatba a Foucault-ingával. Sőt: valójában a kuratórium ötlete volt, hogy milyen szép volna megismételni Gothard Jenő csillagész és Kunc Adolf fizikus  (mindketten az akkori szombathelyi premontrei gimnázium tanárai) 1880-ban a székesegyházban végzett vitt kísérletét, amely Foucault után Szombathelyen is világosan bebizonyította, hogy forog a Föld.  Az ötletre vevő volt a herényi Gothard obszervatórium, az előkészítés műszaki-technikai részét már az első alkalommal, 1991-ben Koltay Ferenc vállalta. Azóta pedig már harmadszor mászott föl a székesegyház padlására, hogy a kupolában, a hajdani csillár helyén fölhúzza és rögzítse azt az acéldrótot, amely a Földdel együtt mozgó bábukat kb. 10 másodpercenként elkaszáló, lengő fémgolyót tartja. A székesegyház kupolájának legtávolabbi pontja most 28 méter 85 centimétere van a padlózattól, a II. második világháborús bombázás előtt a belmagasság 30 méternél is több volt: „Gothardék még följebb tudtak menni." Koltay Ferenc szerint a kísérlet megvalósításához manapság a felfüggesztődrótot a legnehezebb megtalálni: sodrottat használni tilos, csakis egyszálút; és minél vékonyabbat: „Olyan vékony huzalt mi nem kaptunk, mint amilyennel Gothardék csinálták, úgyhogy ez a huzal most kicsit vastag. De az a fontos, hogy biztonságos legyen. A drótot egy miskolci acélműtől kaptuk ajándékba, amikor megtudták, hogy mire kell, nem engedték kifizetni."

Gothard Jenőék 134 éves (ma múzeumban őrzött) acélgolyóját egy-egy újabb kísérlet előtt nem árt kifényesíteni, polírozni, lakkozni; így történt ez most is. Viszont minden ingakísérlethez friss huzalra van szükség. Koltay Ferenc azt mondja, még kb. négy alkalomra való acéldrót van raktáron. Úgyhogy ha kételyünk támadna, Szombathelyen bármikor bebizonyítható, hogy forog a Föld.

Kapcsolódó hír:

Pénteken 13 óráig leng a Foucault-inga a székesegyházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!