Szombathely

2014.10.13. 15:44

Elkezdenék a munkát a baloldali és a civil képviselők

Szombathely – Már az alakuló közgyűlésen munkához látnának a baloldali és civil összefogás színeiben a városi testületbe jutott képviselők. Azokat az ügyeket szeretnék megtárgyalni, amelyek a legsürgetőbb megoldást kívánják a kampányban ismertetett programjuk szerint.

Simon Erzsébet

A baloldali és civil összefogás színeiben közgyűlési mandátumot szerzettek képviseletében dr. Ipkovich György, dr. Nemény András, dr. Czeglédy Csaba (MSZP) és Szuhai Viktor (DK) sajtótájékoztatón értékelte a vasárnapi önkormányzati választást. Mint ismert, dr. Ipkovich György nem lesz polgármester, ám beülhet a közgyűlésbe, ahol a szövetségük kilenc képviselőjével várhatóan a legerősebb frakciót alkotják. Ipkovich köszönetet mondott a szombathelyieknek azért a rengeteg szavazatért, amit egyfelől polgármesterjelöltként kapott, másrészt azokért, amelyek mandátumhoz juttatták az összefogás többi jelöltjét. Hét egyéni képviselője és két listás helyezettje van a baloldali és civil összefogásnak. Azt ugyan sajnálja Ipkovich, hogy a rá adott voksok száma nem ért fel egy polgármesterváltással, de „közgyűlési rendszerváltással” mindenképpen, hangsúlyozta. Kijelentette: nem kívánják a polgármester-jelölti szavazatok újraszámlálását, bár a különbség alig két százalék a fideszes városvezető javára. Igaz, a kampányküzdelmek rendkívül egyenlőtlen körülmények között zajlottak, jól nevelten mégis azt mondják: gratulálnak az ellenfél valamennyi közgyűlésbe jutott tagjának. Ipkovich úgy hiszi, a fideszes városi képviselők gondolkodnak a jövőn, tervezik a teendőiket, a baloldali és civil összefogás azonban már októberben szeretné megvitatni azokat az ügyeket, melyekkel kampányoltak.

- Jóllehet a választók kis különbséggel megfosztottak attól, hogy ezeket polgármesterként terjesszem a közgyűlés elé – mondta Ipkovich -, ám mindenképpen szeretnénk napirendre vetetni a fizetőparkolás megszüntetésének, a kiskertbérleti jogviszony meghosszabbításának, az ingyenes óvodai angol és német nyelv oktatásának ügyét, a helyi tömegközlekedés kedvezményének kiterjesztését, a lakásrendelet módosítását az igazságtalan pontrendszer megszüntetésével, a járóbeteg-ellátás átszervezését, a Falco gyár hatásterületének kisvárosi lakóövezetté nyilvánítását, és a Szent Márton szociális program elindításáról szóló elképzeléseinket.

Ipkovich hozzátette: ha az első közgyűlés mégsem tárgyalná ezeket, mindaddig előterjesztik, amíg célt nem érnek.

Dr. Nemény András – a szocialisták megyei elnöke - szerint a választók az előző közgyűlés fideszes képviselőinek munkáját minősítették azzal, hogy többüket leváltották. Örömének adott hangot annak okán, hogy a negatív médiakampány ellenére Celldömölkön és Répcelakon is meggyőző fölénnyel nyert a baloldali polgármesterjelölt, és a testületeikben is többségben vannak a támogatóik.

Balról jobbra: Szuhai Viktor, dr. Ipkovich György, dr. Nemény András, dr. Czeglédy Csaba (Fotó: Simon Erzsébet)

Szuhai Viktor a választást értékelve azt mondta: valójában nem érte meglepetés, mert óriási munkát végzett a baloldali és civil összefogás, a programjukat egyeztették a városlakókkal, s ennek meg is lett az eredménye.

- Igaz, nehéz volt megmozdítani a „szekeret” – szögezte le a Demokratikus Koalíció szombathelyi elnöke –, de mi megtettük, és most már csak arra kell figyelnünk, hogy tovább tudjuk mozgatni. Szerencsére stabil az összefogásunk.

Dr. Czeglédy Csaba arról beszélt, hogy nincs okuk bánkódásra; a közgyűlés ilyetén összetételének Szombathely lehet a nyertese, hiszen a választók együttműködésre kényszerítették a két nagy pártot. A várost működtetni kell: ez a baloldali és civil összefogás nélkül nehéz lenne. Hozzátette: a jelenlegi városvezetőnek nincs szakembergárdája a testületben, nekik viszont megvannak a megfelelő embereik. A szociális területért máris bejelentkeznek.

Czeglédy szerint egyébként a városháza nem működik, az elmúlt hónapokban egyetlen érdemi előterjesztés nem volt, és mivel a fideszes városvezetőknek nincs programja, most is a pártközponttól várják az utasítást arra, mit kellene tenniük.

Ámbár a baloldali és civil összefogás képviselői szerint rém egyszerű a történet: neki kell állni dolgozni, mégpedig már az első városi közgyűlésen. A baloldali és civil összefogás erős frakciója pedig a város érdekében, jó ügyekért bárkivel együttműködik majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!