Szombathely

2014.06.10. 18:21

Örökbe egy parkot - Miközben szólt a zene, sokan szemetet gyűjtöttek

Szombathely - Fogadj örökbe egy parkot címmel indított útjára egy új kezdeményezést a Savaria Szimfonikus Zenekar kollektívája.

Kozma Gábor

Mérei Tamás igazgató és zenész csapata az utóbbi időben számos kezdeményezéssel hívta fel magára a figyelmet. Koncerteztek jótékonysági célból, utcákon és tereken, mi több, az internet közösségi oldalaira is felkerültek rögtönzött produkcióikkal. A közösség szolgálata és az emberek segítőkészségének előmozdítása minden egyes akciójukban ott volt.

Mintahogyan kedden is a szombathelyi Gayer parkban. A Fogadj örökbe egy parkot! akció hivatalos nyitánya előtt virgonc középiskolások birtokolták a parki pályákat, játszótereket, padokat és sétányokat. Bár ünnep után voltunk, de nagy rendetlenséget nem láttunk. Úgy tűnik, a fiatalok egyre inkább figyelnek környezetükre. A kép aztán később árnyalódott...

 

De még előtte Mérei Tamást és zenésztársait köszönthették az érdeklődők. Elsőként a rézfúvós kvintett Mouret Rondo című művét játszotta el hatásosan a fák és bokrok között. Lett is járókelői megállás, fényképezés és taps. Mindeközben a zenészek kollégái, élükön vezetőjükkel, gumikesztyűt húztak, majd a park belseje felé vették az irányt. Mire elfogytak a dallamok, csinos kis zsákmány gyűlt össze: több nejlon szatyornyi szemét. – Van közte petpalack, üres sörösüveg, konzerves doboz, papírzsebkendő, pizzamaradék – mutatta a kollekciót öt perc szedés után az egyik törékeny hölgy. Mérei Tamás pedig így összegzett: – Ma jó szeméthez szólt a nóta – majd komolyra fordította a szót. – Szimfonikus társaimmal az a célunk, hogy elősegítsük a környezettudatos gondolkodást. Évadzáró ülésünkről jöttünk ide, hogy örökbe fogadjuk a Gayer parkot. Nem szégyelljük szedni a szemetet, a szégyen legyen azoké, akik felelőtlenül szennyezik a környezetet. Megfogadtuk, hogy az év minden hónapjában legalább egy alkalommal eljövünk ide és takarítunk. Aki itt van, az önkéntes alapon teszi. Levelet küldünk a város intézményeinek, hogy segítsék elő és támogassák a hasonló kezdeményezéseket – hallottuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!