Tudomány

2012.05.31. 08:07

Újabb játékszer

Itt az újabb őrület, egy kis dobozka, ami USB-n keresztül csatlakozik bármilyen Mac eszközhöz, és érzékeli a levegőben elvégzett mozdulatainkat.

Bajdó Bettina

Az okostelefonok és tabletek tömeges elterjedésével egyre inkább elfogadott az érintéssel történő irányítás és adatbevitel, azonban a gyártók már évek óta a következő nagy trenden, a mozgásérzékelésen dolgoznak. Az első komolyabb, kereskedelmi forgalomban is érvényesülni tudó megoldás a Microsoft Kinect rendszere volt, amely nagyjából a mai napig megtartotta ezt az egyedi pozícióját. A fejlődés itt nem áll meg, a háttérben többen is gőzerővel készítik saját megoldásaikat.

Most éppen a Leap jelentette be Motion mozgásérzékelési technológiáját. Az eszköz maga egy iPod méretű dobozka, amely USB porton keresztül kapcsolódik a számítógéphez. A monitor előtt egy körülbelül egy méter átmérőjű háromdimenziós virtuális terek képez le, amely kezünket, ujjainkat és bármilyen író vagy mutatóeszközt képes lekövetni. A potenciál érződik benne, hiszen nemcsak fényképek hajigálására és forgatására alkalmas, de 3D modellek megtekintésére és manipulálására is használható, és persze a játékok irányításának lehetősége most nem maradt ki a repertoárból. Szintén hasznos lehet arra, hogy például egy műtétet végző orvos a páciensről készült különböző CT- és röntgenfelvételeket érintés nélkül forgathatja a kívánt pozícióba, ráközelíthet a problémás területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!