Tudomány

2014.01.19. 16:25

A személyre szabott gyógyításért

Szombathely - A tudományos eredmények gyakorlatba való átültetése és a személyre szabott kezelések optimalizálása a célja a molekuláris orvoslásnak, amely meghonosítását kezdeményezte prof. dr. Kálmán Bernadette, PhD, az MTA Doktora, nemzetközi színtéren elismert neurológus kutató orvos, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban.

Merklin Tímea

A professzornő több mint két évtizedet dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban, és a program fejlesztése céljából költözött 2012 végén Magyarországra.

A molekuláris orvoslás programjának bemutatására dr. Kálmán Bernadette konferenciát szervez február 6-án a Markusovszky kórházban. A rendezvényre nem csak az orvosokat, ápolókat, de a betegeket is meghívták, sőt civileket is várnak, akik érdeklődnek a tumorok és a ritka betegségek gyógyíthatósága iránt.A professzornő nemzetközi tudományos aktivitása már a szakvizsgája után megkezdődött, amikor felfigyeltek a kutatásaira, és meghívták egy Cambridge-ben tartott konferenciai előadást követően az USA-ba.

Egy évvel később az ajánlatot elfogadta és az USA-ba költözött, ahol hamarosan saját kutatólaboratóriumot épített fel, önálló molekuláris genetikai kutatócsoportot hozott létre, betegeket konzultált, és orvosokat, rezidenseket oktatott több nagy egyetemen.

– 2012-ben azért jöttem haza Magyarországra, hogy egy molekuláris orvoslás programot kialakítsak, melynek gondolatát a Pécsi Tudomány Egyetem vezetősége és prof. dr. Nagy Lajos, PhD, a Markusovszky Kórház főigazgatója erősen támogatott. Bár elsődlegesen a Pécsi Orvostudományi Egyetem alkalmazottja lettem, a molekuláris orvoslás program fejlesztésének helyéül a Markusovszky Kórházat választottam az itteni vezetőségi támogatás, szakmai érdeklődés és gazdag beteg anyag miatt. A konferencián a főigazgató Nagy Lajos professzor bevezetőjében bemutatja a Markusovszky Kórház fő stratégiai fejlesztési irányát, majd Kálmán professzornő ismerteti molekuláris programjának klinikai elemeit az onkológia és a ritka betegségek, valamint a kutatás és oktatás területén.


– A molekuláris orvoslás program nem egy osztály, hanem egy szakmai hálózat mely a meglévő osztályok munkájára épül. A tudomány új eredményeit építi be a klinikai diagnosztikába, amelynek révén a betegek személyre szabott kezeléseket kaphatnak. A kutatóprogramok lehetőséget adnak tudományos fokozatok szerzésére orvosok és biológusok számára. Már eddig is sikerült széleskörű nemzetközi együttműködéseket kiépítenünk részben korábbi, részben pedig újabb kapcsolataimnak köszönhetően – mondta a professzor asszony.

– A konferenciára a régióban különböző szakterületeken – onkológia, neurológia, idegsebészet, gyermekgyógyászat, patológia, laboratóriumi orvoslás – dolgozó orvosokat várunk, a Magyar Orvosi Kamarán keresztül küldtük ki a meghívókat. Emellett meghívtuk azokat a gyógyszergyárakat, akik érdekeltek lehetnek, és szeretnénk támogatást is szerezni a kutatóprogramokhoz. A kórházban hatalmas szövettani dokumentáció áll rendelkezésre, amelynek feldolgozása kiváló lehetőségeket ad további tudományos munkákra.

Az onkológiai molekuláris diagnosztika beindulása 2014 őszétől várható majd a kórházban. A vizsgálatok során a tumorokban kialakuló elváltozásokat azonosítják, mert már vannak olyan gyógyszerek, amelyek speciálisan ezekre hatnak, nem pedig a szervezet összes sejtjére, mint a kemoterápia. Amikor ezek a vizsgálatok a közel jövőben Szombathelyen is elérhetővé válnak, a finanszírozási keretek függvényében a diagnosztikus szolgáltatást a Markusovszky Kórház a régióban levő betegek és orvosok számára is felajánlja.


A ritka, elsősorban neurológiai betegek konzultálására és molekuláris feldolgozásának irányítására Kálmán professzornő kialakított egy specializált teamet, és a konzultációk régionális kiterjesztését tervezi. A molekuláris vizsgálatotok a ritka betegségek vonatkozásában elsősorban a meglévő egyetemi laboratóriumokban zajlanak. Azon esetekben, melyekben Magyarországon belül még megfelelő teszt nem elérhető, a Markusovszky Molekuláris Orvoslás program együttműködés kiépítésére törekszik egy modern molekuláris módszereket biztosító intézettel a magyar országos Egészségügyi Tudományos Tanács Kutatásetikai Bizottságának jóváhagyásával.

A tudományos eredmények klinikai gyakorlatba való átültetése világszerte felgyorsult. A Markusovszky kórház a molekuláris program fejlesztésével a betegek ellátását kívánja magasabb szintre emelni, valamint további kutatási lehetőségeket teremt és az oktatásba is beépíti az új, tudományos eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!