Tudomány

2015.12.05. 11:05

Dr. Kisely Mihály: Ezt a rákot ''ki kell érdemelni''!

Szombathely - A Genius Savariensis Szabadegyetem programjában dr. Kisely Mihály, a Markusovszky kórház fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti osztályának a vezetője beszélt az egyik leggyakoribb ráktípus kialakulásának okairól. Egy kis útravalót is adott a hallgatóknak: ezt a rákot ki kell érdemelni!

Bajdó Bettina

Dr. Kisely Mihály az előadás elején pár szót mondott magáról is. Megtudhattuk, hogy a szakmát Debrecenben kezdte, majd onnan került Szombathelyre. Úgy véli, jó döntést hozott, hiszen nagyon jól érzi magát itt, egy jól felszerelt osztályon dolgozik, új műtőblokkban műthet. Ahogy ő fogalmazott, az egész kórházban a műtő a legnyugalmasabb hely, nem kell nehézségekkel küzdeniük, ott minden felszerelés adott, ő legszívesebben ott tölti az idejét. Az onkológiai részleggel nagyon jó a kapcsolatuk, a diagnózishoz pedig szükség van a patológusok eredményére. Ez utóbbi nagyobb kihívás, hiszen jelenleg a megyében mindössze két szövettanász dolgozik.

- Én sokkolva szeretnék felvilágosítani - mondta az osztályvezető. - Részben a probléma nagyságára, részben pedig a felelősségre szeretném felhívni a figyelmet. A bőrtumor az arcon az, amelyiket a legtöbb esetben az alkohol túlzott fogyasztásához kötik. A bőrben lévő faggyúmirigyek túltermelődnek, emiatt megnő a beteg orra, ezt a felesleges rétegeket le kell nyúzni. Ezt azonban csak műtéti úttal lehet eltávolítani. Sok ilyen műtétet végzünk a kórházban is.

A hámsejtekből kiinduló bőrdaganatok két leggyakoribb típusa a basalioma és a spinalioma. A basalioma az összes emberi daganat között a leggyakoribb, jóval több van belőle, mint bármely más ráktípusból - 100 ezer magyar közül 5-600-nál alakul ki évente. A spinalioma okozhat áttétet, de ez elég ritka.

Dr. Kisely Mihály osztályvezető főorvos nem tudott indulatok nélkül beszélni a felsőlégúti daganatokról, mivel nagy részük megelőzhető lenne
Fotó: Unger Tamás

- Gyakorlatilag minden bőrdaganat első számú kiváltója az UV-hatás - hangsúlyozta a főorvos. - A fehér bőrűeknek egyáltalán nem ajánlott napozni és szoláriumozni. Az időfaktor is fontos tényező. Nem kell egyből orvoshoz rohanni, amint megjelenik rajtunk valami. Viszont ha előjön valami, ami addig nem volt ott, és hosszabb ideig megmarad a bőrön, inkább mutassuk meg szakembernek. A mi szakmánkban az arcon elég kevés a hely a műtéthez, ezért fontos, hogy ha valami elkezd nőni az arcunk egyes részein, forduljunk szakemberhez.

Az első és legfontosabb feladat a „ráktalanítás”. Ha ugyanis egyetlen rákos sejt is marad, akkor a daganat visszanő. Néha a műtét közben olyan részeket is be kell áldozni, melyek a beteg későbbi életminőségét ronthatják. Ám ahogy a főorvos mondta, az első az élet megmentése, csak második helyre kerül az életminőség. Ezért néha át kell vágni az arcidegeket, el kell távolítani a gégét.

- Magyarország világvezető a felsőlégúti daganatokban, ráadásul ezek 95 százaléka rosszindulatú - tette hozzá dr. Kisely Mihály. - Nem tudok indulatok nélkül beszélni erről! Szeretném sokkolva, jó irányba terelni a gondolkodásmódot! A dohányosok korábban halnak meg, ez tény - éppen ezért a főorvos elővett egy doboz cigarettát és egy halott azonosítására szolgáló cédulát. - Ezt a rákot ki kell érdemelni, ezért sokat kell tenni! Ez a betegség nagyrészt a dohányzásnak, a rossz szájhigiénének, a tömény alkohol fogyasztásának, valamint kis részben vírusfertőzésnek köszönhető. Új felfedezés, hogy a HPV-vírus, ami a nőknél a méhnyakrákért felelős, a férfiaknál felsőlégúti daganatot okoz. Gondolom, hogy az átvitelt nem kell elmagyaráznom!

S hogy mire kell figyelni? A nem gyógyuló fekélyekre, a fülbe sugárzó fájdalomra, a fokozódó táplálkozási, nyelési zavarra, a nyálfolyásra, a kellemetlen szájszagra, a véres köpetre és a nyaki duzzanatokra. Légzési nehézségek, szájzár, orrlégzési zavar, dugulás, bűzös, gennyes orrfolyás is jelentkezhet. Ha 2-4 hétig fáj egy torok, akkor meg kell mutatni egy orvosnak! Ezt a rákot nem lehet CT-vel és MR-rel kimutatni, mivel a felületen van, ezért látszik. A diagnózis egyszerű: meg kell nézni! Ha pedig felmerül a gyanú, hogy rákos az elváltozás, akkor finomtűvel mintát vesznek belőle és citológiai elemzésre küldik. Ha szükséges a műtét, akkor több technológiai is a rendelkezésre áll, az egyik legmodernebb a lézeres beavatkozás. A főorvos szerint egyet azonban sosem szabad elfelejteni: minden kudarc mögött egy emberi élet van! Ezért számára mindig nagyon nehéz elhatározni, hogy például egy gégét eltávolítsanak-e vagy sem.

A főorvos kiszámolta, hogy egy doboz cigaretta körülbelül 1100 forintba kerül. Ha valaki egy nap elszív egy dobozzal, az éves szinten 358 ezer 650 forintot költ dohányzásra. A minimálbér ma bruttó 105 ezer, nettó 86 ezer 775 forint. Három és fél hónapot dolgozik egy minimálbéren élő ember az éves cigarettamennyiségéért. 20 év alatt elszívja egy lakás árát, pár év alatt pedig egy autóét. Ráadásul ez utóbbi kettő nem okoz rákot. Elgondolkodtató adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!