Utazó

2008.05.28. 07:12

Vadvilág és vasútmúlt

Az idei húsvétra megnyitott Vadászati Múzeum városképi szempontból meghatározóan, a Festetics-kastély szépségéhez méltóan magasodik az egykor volt laktanya területén. Az impozáns épület belül csodálatos, kínálata egyedülálló.

PLT

Nem kétséges, méltó helyet biztosít a vadászati értékeknek, különlegességet nyújtva a vendégek számára, akik - amellett, hogy csodálatos élményben, látványban lesz részük - öt földrész állatvilágát ismerhetik meg. A termekben számos faj egyedei állnak életszerűen, eredetien kialakított környezetükben, az embernek szinte olyan érzése van, hogy némelyikük megmozdul, hangot ad. A tárlat különlegessége abban rejlik, hogy a teljesen életszerű környezetben mutatja be a többségében már állatkertben sem látható fajokat és élőhelyüket. Akár őserdei, szavannai vagy egyéb élőhelyekről beszélünk, a kiállítás nem fantázia. 

A kiállított fajok között igazi ritkaságok vannak, például óriásdisznó, törpeantilop és persze számos oroszlán, medve, sőt, egy közel három méter magas hófehér jegesmedve is. A trófeák Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, Szederjei Ákos, Windisgrátz, Ferencz József, Dózsa György és Hídvégi Béla gyűjteményéből valók.

A tárlathoz hozzátartozik, annak szerves része az izgalmas vadászfegyver-kiállítás. A hétezer éves kőbaltától a 19. századi puskaérdekességekig csodálatos darabokat mutatnak meg, amelyeket a környékről, a keszthelyi Balatoni Múzeumból, Somogy megyei közgyűjteményekből, zalaegerszegi intézményekből, valamint a Nemzeti Múzeumból szereztek be. Minden darab igazi remek, alkalmas arra, hogy felkeltse a figyelmet, az érdeklődést. A tárlatot a vadászati könyvek teszik teljessé, az 1700-as évektől napjainkig számos kötet megtalálható a gyűjteményben. 

Létezik egy harmadik emelet is, amelyet szintén érdemes felkeresni, végignézni. Ott Közép-Európa legnagyobb történel- mi vasútmodell terepasztala látható. A létező, egykor létezett vonalakat, épületeket jelenítették meg kicsiben. Fontos, hogy Zala megye vasúti csomópontjai jelen vannak, illetve Balatonszentgyörgy egyaránt felépül(t), ahogy a déli vasút is. Fontos része a terepasztalnak a keszthelyi vasút, megjelennek a régi épületek, sőt, a Balaton is, amelyen hajómakettek is lesznek majd. A jelentős külföldi csomópontok szintén nem maradnak le az asztalról. A terepasztal amúgy digitális vezérléssel működik, a vasútállomásokon zajló élet kicsiben megegyezik a korabelivel: induláskor, érkezéskor és tolatáskor a megszokott hangeffektusok sem maradnak el.

A Vadászati Múzeum - amely minden túlzás nélkül nemcsak Keszthely, Zala megye, hanem az ország, sőt, Európa igazi látványossága - első szezonját kezdi. Érdemes betérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!