Utazó

2009.04.15. 09:30

Bakancsosok tanösvényen

Kétségtelen, jót tett a túrázókkal, aki kitalálta a tanösvényt. A bakancsosok ugyanis olyan utakon vándorolhatnak, amelyek a természeti és az ember által létrehozott értékeket szervezett keretek között mutatják be.

PLT

Tanösvényből egyre több van a Balatonnál is, elsők között említhetjük a jól kiépített, kitáblázott Kovácsi-hegyit, amely Zalaszántóról indul és hat kilométeren tizennyolc állomása van. Érint minden látnivalót, az egyedülállóan ritka természeti kincsektől kezdve a történelmi értékekig. Így például az égeres láperdőn, cseres tölgyesen át a felújított Kotsy vízimalomhoz, illetve a nemrég újra megnyitott tájházhoz is elkalauzolja a turistákat. Az ösvény rendkívül népszerű a vendégek körében, ráadásul a Kovácsi-hegy másik, vindornyaszőlősi oldalán "folytatásra" nyílik lehetőség. E helyen a Buruczky Ferencről elnevezett úton sétálhatnak végig a túrázás szerelmesei. 

A nyolc kilométer hosszú, tíz állomásos tanösvény - amely a környék szülöttéről, a fiatalon elhunyt természetvédő meteorológusról kapta nevét - mesébe illő tájat mutat be. Legszebb és egyben leghíresebb földtani része a fokozottan védett, hosszan elnyúló Bazaltutca vagy bazaltfolyosó, illetve kőárok, amelynek hatalmas, számos formájú sziklái szó szerint vadregényessé varázsolják az erdővel sűrűn borított tájat. A természeti képződményben számos üreg található, legnagyobb és legismertebb barlang a Vadlány-lik, amelyhez tragikus szerelmi legenda is fűződik. A Buruczky-tanösvény állomásait kitáblázták, az utazók számos információt kapnak a geológiai, növény- és állattani értékekről, érdekességként pedig a vadak nyomolvasásához szükséges tudnivalókat is elsajátíthatják. A tanösvény Vindornyaszőlős és Nagygörbő, s természetesen Zalaszántó felől egyaránt megközelíthető. 

A tanösvényeket nem lehet (megye)határokhoz kötni, a Pele apóról elnevezett útvonal a zalai Balatongyörök és a Veszprém megyei Balatonederics között kalauzolja a bakancsosokat. Ők a Keszthelyi-hegység természeti értékeivel és turisztikai látványosságaival ismerkedhetnek. A tanösvényt a Balatoni Nemzeti Park alakította ki, mégpedig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gyermekekkel megismertessék, megszerettessék a természetet. A tájékoztatás ennek megfelelően játékos, a névadó Pele apó - amellett, hogy unokájából igyekszik rendes felnőttet faragni, és szeretné elindítani a peleélet rögös útján - a látogatók számára is felfedi kedves erdejének megannyi apró titkát. 

Pele apó néha morgós és szigorú. Azért is kezdi sétáit mindig az erdei viselkedés szabályainak unalomig ismételt felsorolásával, mert már sokat tapasztalt és tudja, hogy sokszor az ártatlan jó szándék is kárt okozhat, ha "nemtudással" párosul. A nyolc és fél kilométer hosszú, harmincnyolc állomással, magyar és angol nyelvű táblákkal rendelkező tanösvény - amelyhez gazdagon illusztrált kiadvány is napvilágot látott - nagy értéke, hogy szabadságot ad: mindenki maga döntheti el, a négy közül melyik bejárattól (Afrika-múzeum, Balatonedericsi-hegy, Szépkilátó, Bélap-völgy) indul, s melyik - rövidebb vagy hosszabb - körutat kívánja teljesíteni.

Ahogy a Pele apó, úgy a Búbos vöcsök tanösvény is népszerű a turisták körében. Utóbbi a Kis-Balaton mellett, a szabadon látogatható Kányavári-sziget mellett várja a túrázókat, három kilométeren, tizenhárom állomással. A 2002 nyarától látogatható, egy-másfél óra alatt végigjárható szakasz az egyedülálló tórendszert, mocsarat, s annak változatos, gyakran nyüzsgő madárvilágát mutatja be. Két kilátójáról csodálatos a rálátás a területre. Információkat e helyeken is kapnak a túrázók, a táblák mindegyike egy-egy csoportot (parti madarak, énekesek, ragadozók stb.) ismertet. A sétaút nem feledkezik meg a térség denevérfaunájáról, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről sem.

S hogy mennyire népszerűek is a tanösvények, azt kiválóan mutatják a tervek, amelyek a bővítést célozzák. Úgy tudjuk, Vindornyaszőlősben már készül az újabb szakasz, Zalaszántón pedig korábban már megszülettek azok az elképzelések, amelyek történelmi tanösvény kialakításáról szóltak. Utóbbi igazi kuriózum lesz, ha elkészül, hiszen a térségben számos múltbéli emlék (például várrom) található. 

Gyenesdiáson szintén tervbe vették tanösvények kialakítását. Az egyik a volt vízimalom mellett mutatja majd be a természeti értékeket, a másik pedig a kőbánya területén vezet. Utóbbi helyen, a Tücsök-dombon több barlang található, amelyeket nemrég tártak fel újra. Ezeket és a Keszthelyi-hegység többi látnivalóját egyaránt szervezett keretek között kívánják bemutatni a bakancsos turistáknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!