Utazó

2009.12.30. 13:15

Úton a Tengerek Oázisa

Nemrég indult el első hivatalos útjára a világ legnagyobb utasszállító hajója, az Oasis of the Seas. A Royal Caribbean International tulajdonában lévő óriás óceánjáró utasai között volt Buza Sándor, a Story Tv népszerű műsorvezetője is, aki lapunk olvasóival is megosztotta élményeit.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az Oasis of the Seas nem elképzelhetetlen, csupán felfoghatatlan. Akik még nem utaztak ilyenen, azok nem tudják semmihez hasonlítani, akiknek pedig már volt alkalmuk egy hasonló úszó szállodavárosban eltölteni pár napot, nos, nekik is át kell értékelniük az eddigi élményeiket. Egy ilyen monstrum megalkotása pofonegyszerű!

Tervezői hosszában kettévágtak egy normálisnak már nem mondható hajótestet. A két szeletet széttolták, így középen egyrészt kaptak egy óriási levegős és világos teret, másrészt elérték, hogy a belső kabinok erkélyeikkel (!) erre a levegős térre nézzenek. Tehát szó sincs klausztrofóbiáról. Több mint félmillió (!) különböző elemből befölöltöztették (például a kabinokat már készen emelték a helyükre), az oldalához pezsgőt vágtak, majd vízre eresztették.

Az Oasis of the Seas ötször akkora, mint a legendás Titanic. Háromszázhatvan méter hosszú és a vízszinttől 65 méter magasságig (mint egy 18 emeletes ház) tornyosul.
A "behajózást" ugyanazok a biztonsági lépések előzik meg, mint a repülőtéren. Regisztráció, elektronikus kapu, fénykép. A procedúra végén megkapott kártya a kabinajtó nyitásán túl a bankkártyát is helyettesíti. Nincs készpénz a fedélzeten! A hatezer főnyi vendégsereg 16 szinten lakhat a számára kialakított különböző komfortfokozatú (nem hivalkodó, de elegáns) szobában (2700 db) vagy a 150 négyzetméteres luxuslakosztályokban.

Az úszó város talán egyik legnagyobb különlegessége a hajó hosszában kialakított nyitott sétálóutca (Central Park). Ide besüt a nap, alkalmanként beesik a trópusi eső, és állandóan frissítő szél borzolja az odatelepített flórát. Több mint 12 ezer növényt ültettek ebbe a hatalmas térbe. Elegáns éttermek, kávézók, galériák szegélyezik a parkot. A luxus itt kézzelfogható. Gyönyörű belsőépítészeti mestermunkák, elegáns enteriőrök, süppedő fotelek, pazar szerviz adja a körítést ahhoz, hogy elfogyaszthassunk akár egy üveg '93-as francia Pinot Noirt 7800 dollárért.

A Central Park padlószintje egyben az igazi "plázafeelinget" adó zárt Royal Promenade plafonja. Itt is éttermek, bárok, kávézók sorjáznak egymás mellett, de más butikok, shopok is kínálják portékájukat. Múlathatjuk az időt ír kocsmában, a latin hangulatú salsabárban, jazz-klubban is, de kedvünk szerint választhatunk még 35 különböző hangulatú szórakozóhely között. Állandó mozgásban van a Rising Tide bár, amelyik  először ezen a hajón  méltóságteljesen pulzál föl s alá a két szint között, miközben kapucsínónkat vagy koktélunkat szürcsöljük. A méretekre jellemző, hogy az utasok két csoportban tudnak vacsorázni. A kétszintes vacsorahely - ahová csak elegáns öltözetben illik belépni - egyszerre háromezer főnek kínál a la carte felszolgálást.

Az Oasis of the Seas teteje a beach.  Tizenhét kisebb-nagyobb medence, pezsgőfürdő, gyerekpancsoló engedi elviselhetőbbé tenni a trópusi meleget. A csúcs az a két pezsgőfürdő, amit a hajótest külső oldalára építettek, és amiben az ember érzése olyan - miközben a 32 fokos vízben relaxál -, mintha ég és föld között lebegne. Persze a beachen lehet golfozni, kosarazni, focizni, szörfözni tanulni, barnulni, vagy kutatni szemünkkel a messzi távolt, mikor tűnik föl egy újabb karibi sziget.

A hajót megálmodók az intézményesített szórakoztatást sem bízták a véletlenre. A két zárt és egy nyitott (vízi) színház székeiből egyszerre 3671 néző csodálhatja a Broadway- szintű előadásokat. A hajó végében amfiteátrumként fölépített Aqua Theaterben profi úszók, akrobaták késztetik szájtátásra és - a show után - törülközésre a nézőket. Lélegzetelállító, ahogy a 15 méteres trambulinról a parányi medencébe vetik magukat.

Az Oasis of the Seas felvállaltan a többgenerációs család hajója. Amíg a szülők a kétszintes spa (szaunák, masszázsok, szépségszalonok) és fitnesz (160 kardiogép, pilates, jóga) részen kényeztetik magukat, addig animátorok hada és egy 2700 négyzetméternyi "küzdőtér" gondoskodik - életkornak megfelelően hat szekcióban - a fiatalokról. Láttam walky-talkyval felszerelt családokat is.

A hajót úgy tervezték, hogy bizton ellenáll az elemeknek. Gigaméreteivel oly biztonságosan üli a vizet, hogy - ha nem látjuk - nem is érzékeljük, hogy egy mozgó tárgyon vagyunk. (Ha viszont látjuk, akkor nagyon gyorsnak tűnik az a 44 kilométerórás sebesség.) A rajta és benne lüktető élet zajától még a több tízezer lóerő dohogása sem ér föl az utastérbe.

A több mint kétezer főnyi kiszolgáló személyzetet 71 országból verbuválták. Interneten folyamatosan lehet jelentkezni akár szobalánynak, krupiénak, pincérnek vagy zenésznek Jelenleg minden pozícióra százszoros a túljelentkezés.
Az Oasis of the Seas kényelmét és különleges szolgáltatásait december elsejétől élvezhetik az utazók. Magyarországról is el lehet jutni a fedélzetre. Egy hétéjszakás karibi kirándulást már megrendelhetünk 250 ezer forinttól. Persze, ebben az árban nincs benne az a bizonyos '93-as francia Pinot Noir.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!