Utazó

2011.09.07. 07:28

Orosz gyöngyszemek

A szuzdali Kreml a mai város déli részén, a Kamenka-folyó kanyarulatában fekszik, de felépítésekor a fejedelmi város központja volt. Története sajátos, és dicsőséges ezeréves múltra nyúlik vissza. Az ősi orosz műemlékek sokasága és régi képe tekintetében nincsen párja, ezért jogo-san múzeumvárosnak nevezik Szuzdalt.

Szausev Xénia

Kilenc négyzetkilométeres területén több mint kétszáz 12-19. századbeli, kultikus és világi építészeti műemlék látható. Sikerült megőriznie az ősi Oroszország atmoszféráját, a régi orosz város utánozhatatlan jellegét, a kor építészetének és a környezetnek a páratlan harmóniáját.

Szuzdal egy igazán kedves kisváros, csupa régi faházacskával, több tucat templommal és monostorokkal. Középen folyócska szeli ketté, igazi kirándulós, felfedezős napot tudunk itt eltölteni. Az ősi, 13. századi Rozsgyesztvenszkijból (Jézus születése-székesegyház) a templom alsó része maradt fent. A homlokzatnak ezt a részét finoman megmunkált faragás borítja. A falfelületeket növényi ornamentika, emberi arcok maszkjai és állatfigurák díszítik - így egy igazi keleti időutazás részesei lehetünk. A páratlan és festői szépségű táj a piknikezők és a kirándulók kedvence: a tiszta vizű folyó partján kialakított sétány és a szabadtéri strandok a városnézés után hűs csobbanásra csábítják a turistákat.

Szuzdal a világ egyik legszebb városa, vagy ahogyan hívják, "Oroszország aranygyűrűje", rendkívül közkedvelt és híres hellyé vált az elmúlt időszakban. Vannak, akik sétálni jönnek ide, mások pihenni, és vannak persze olyanok is, akik a fehér kövekből épített csodás épületek szépségében kívánnak gyönyörködni. Egy biztos: ha valaki Oroszországban jár, nem mehet haza anélkül, hogy ide el ne látogatna.

A környéken azonban nem csak ez a látnivaló várja a felfedezőket: a Vlagyimir és Szuzdal fehér műemlékei elnevezés az UNESCO Világörökség listájára 1992-ben felvett oroszországi műemlékek egy csoportját jelöli. A csoport Vlagyimir és Szuzdal városok és környékük nyolc középkori épületegyütteséből áll, így a közel kétmillió fős városban, Vlagyimirban is érdemes pár napot eltöltenünk. A megyeszékhely egyik különlegessége, hogy a modernizációt és a vallásosság ősi épületeit egyaránt felvonultató csodák egészen Ausztrália partjaitól is képesek ide vonzani az embereket: így a naponta több százezer látogatónak a városközpontban külön parkolókat alakítottak ki (ahova csak turistaigazolvánnyal lehet bejutni).

A vlagyimiri Mária elszenderedése-székesegyház (Uszpenszkij-székesegyház) az egykor hatalmas Vlagyimir-szuzdali Nagyfejedelemség központi temploma volt a 13-14. században. Építészeti megoldásai és művészi megformálása révén mintául szolgált későbbi korok építőmesterei számára.

A Vlagyimirtól 14 kilométerre fekvő kistelepülés, Bogoljubovo egykor a fejedelem vidéki rezidenciája volt. Andrej Bogoljubszkij fejedelem építtette 1158-1165 között azon a helyen, ahol a kis Nyerl folyó a Kljazmába torkollik, és ahol a legenda szerint Vlagyimirba menet a fejedelemnek Szűz Mária megjelent.

Andrej Bogoljubszkijt ellenségei ebben a palotában gyilkolták meg 1174-ben, később a palotát is rendesen feldúlták. Megmaradt védelmi rendszerét az 1230-as években a mongol invázió során rombolták porig. Az egykori palota területén később egy kolostor létesült. Az épületeket jelenleg az itteni női kolostor és a helyi múzeum közösen használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!