Utazó

2012.07.11. 07:08

Lengyelország felfedezése

Amikor a nyaralást tervezzük, manapság ritkán gondolunk Lengyelországra. Pedig érdemes felvenni az úti célok közé, a lengyel tájak, települések rengeteg látnivalót, meglepetést tartogatnak az utazó számára, és az árak sem terhelik meg aránytalanul a pénztárcát.

Osváth Sarolta

Ezúttal közkedvelt gyógyüdülőhelyekre látogattunk. Gyönyörű, szecessziós épüle-tek, hangulatos parkok, elegáns, sétálgató emberek - a múlt század eleji fürdővárosi hangulatot idézi a Dunántúlról néhány órás autózással elérhető fürdőhely: Krynica Zdrój. Legelőször is azt tanuljuk meg, hogy lengyelül a gyógyfürdőhelyeket a Zdrój szócska jelzi. Krynica a keleti Beszkidek karéjában, 600 méterre a tengerszint felett fekszik, a több mint 12 ezer lakosú kisváros igazi monarchiabeli ékszerdoboz: sétányain egymást érik a szebbnél szebb villák, panziók, fürdőházak. Nem véletlenül, hiszen a környék gyógyvizekben az ország leggazdagabb része, több mint húszféle ásványvizet tartanak számon.


 
Lengyelországban egyébként a gyógyfürdők 1856 után indultak fejlődésnek, főként annak köszönhetően, hogy Jozef Dieti, a krakkói Jagelló Egyetem professzora lerakta a lengyel balneológia alapjait. A gyógyvizes kezeléseknek ezen a vidéken több mint hét évszázados múltja van. A 19. század végétől épült ki a gyógyfürdők sora, Krynica azonban kétségkívül kiemelkedik közülük. Itt található egyebek közt Európa legnagyobb ásványvízivó helye, amelybe csővezetéken keresztül vezetik a legtávolabbi forrásokból is az ásványi anyagokban gazdag vizet. A természetes szén-dioxiddal telített borvizek, a nátrium-kloridos (sós) és szulfidos vizeket a gyógyászatban elsősorban ivókúrák formájában alkalmazzák, emésztőszerv-rendszeri, légúti, asztmás betegségek enyhítésére, de vannak reumatikus fájdalmak, mozgásszervi és nőgyógyászati problémák kezelésére alkalmas fürdőkúrák is.


 
A lengyelek előszeretettel látogatják megelőzés céljából is a gyógyüdülőhelyeket, annál is inkább, mert ma már az orvosi beutalóval ingyen igénybe vehető szanatóriumi kezelések, gyógykúrák mellett korszerű SPA központok is működnek, ahol a relaxáció és a regeneráció minden modern formáját ki lehet próbálni. Busko Zdroj ugyancsak különleges hely, egyrészt mert középkori város, tele fantasztikus műemlékekkel. Nevét először egy 1166-ban kelt okirat említi, majd az 1393-ban épült kolostoráról tudható, hogy már termálvizes medencéje volt. Másrészt ma is népszerű gyógyfürdőhely, a vendégköre - akárcsak Krynicáé - ugyancsak vegyes, vagyis egyaránt vannak gyógyulni vágyó és csak pihenni, kikapcsolódni érkező nyaralói.

És akkor még nem szóltunk a szórakozási lehetőségekről. A gyógyfürdők hagyományosan berendezkednek a vendégek zenei és egyéb kulturális igényeinek kielégítésére. A gyógyturizmusról persze nem lehet beszélni anélkül, hogy a híres lengyel sóbányákat ne említsük. A bochniai sóbánya hihetetlen élmény: csaknem háromórás túrát tettünk a föld alatt több mint 200 méter mélységben, hatalmas sósziklák közötti vájatokban. Sót ma már ugyan nem bányásznak itt, a több száz éves bányát viszont történetiségében és eredeti eszközeivel mutatják be, miközben komoly gyógyászati tevékenységre is berendezkedtek. A legutóbbi fejlesztéshez - a korszerű gyógyászati központ és a bányamúzeum kialakításához - uniós forrásokat használtak fel. A bányában minden van, amire a terápia szempontjából szükség lehet, hatalmas torna- és hálóterem, étterem és kápolna is. A túra végén mesterségesen kialakított folyócskán csónakázhatunk, tíz méter magas sósziklák szurdokaiban.
 

 

A gyógyfürdők környékén nagyszerű kirándulóhelyeket találunk, ahová gyalog- vagy kerékpártúrákat tehetünk. Többnyire kiépített túraútvonalakon haladhatunk, jó minőségű bicikliutak is épültek. Az aktív pihenés kedvelői szabadidős sportokat űzhetnek, a legtöbb helyen teniszezni és lovagolni is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!