Utazó

2016.04.02. 07:02

Alattomos rénszarvasok és légitársaságok - Egy szombathelyi szerző útikönyve

Különösen aktuális most, a turisztikai szezon elején egy helyi szerző könyve, a Mindenhol jó, de legjobb mindenhol. Ebben Nagy Péter utazásszervező értékes tapasztalatait osztja meg az olvasóval.

Peltzer Géza

A szerző - aki bevallása szerint négy földrész 56 országában járt - élményeit osztja meg úgy az olvasóval, hogy az nemcsak jól szórakozik, hanem szinte észrevétlenül értékes tapasztalatokkal is gazdagodik. Először Európa nevezetességeihez vezeti el az olvasót Nagy Péter. Nyugat-Európába első alkalommal 1990-ben, tízéves korában volt alkalma busszal elutazni. A csoport legfiatalabb tagja volt, Ausztriából az maradt meg benne, hogy elmesélték: a Mondsee melletti település polgármesterének megválasztásakor és a mandátum lejártakor is innia kell egy pohár vizet a tóból. Németországból leginkább a muskátlis ablakokra emlékszik - a sör akkor még nem érdekelte. Az út legnagyobb részét Olaszországban töltötték: ott a tenger illata fogta meg a kisfiút - és tartja ma is rabul. Tizenkét évesen Görögország következett, majd még gyerekként szüleivel eljutott Indiába, Nepálba és Thaiföldre is.

Nagy Péter szerint Európa a legszínesebb kontinens a Földön, mivel simán megvalósítható, hogy „reggel baguette-et eszel a waterlooi csatatéren, délután megnézel egy bikaviadalt Spanyolországban, és este kutyaszánnal száguldozol valahol Finnországban”. Mióta fapados légitársaságok hasítják az eget, ez nem probléma szerinte. Azért vigyázni kell - teszi rögtön hozzá- , mert a pszichiátria újabb és újabb találmányait vetik be, hogy pénzt sajtoljanak ki az utazóból, a legújabb trükk szerinte az állójegy a repülőgépen. De aki ügyes, elrepülhet Genfbe kávézni mindössze háromezer forintért.

A legfontosabb európai úti célokat sorra veszi: Párizs, Velence, Berlin, Prága, Glasgow stb. Ahány város, annyi sztori. Skóciában például a mellékhelyiségeken a következő feliratok állnak: Ladies és Laddis - igen ám, de melyik akkor a női? A Lappföldön kiderült, hogy a rénszarvas alattomos, ha nem vigyázunk, fenékbe ökleli az utazót. Auschwitzban számítani kell veszett rókákra - mindenhová követték őket a koncentrációs táborban. Prága szép, viszont sok a patkány. De többet nem árulunk el a könyv tartalmáról, az biztosan garantálható, hogy a kötetet lapozva az olvasónak megjön a kedve az utazáshoz! És gyanítom, hogy ez volt a cél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!